Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Евакуацията от Афганистан е най-голямо унижение в историята на САЩ

Съединените щати бяха подложени на голямо унижение в Афганистан, тъй като на последния етап от престоя им там те напълно загубиха контрол над ситуацията. Това мнение беше изразено в понеделник от  Доналд Тръмп пред One America News.

"Съединените щати напълно загубиха контрол над ситуацията в Афганистан. Те бяха бомбардирани, обстрелвани с ракети и много хора бяха убити - 200 души, сред които 13 американски войници, а ранените все още са в тежко състояние.Това е  най -голямото унижение в историята на моята страна - както военно унижение, така и психологическо ", - каза той.

През последните две седмици Тръмп многократно критикува администрацията на неговия наследник Джо Байдън за случващото се в Афганистан. След като сключи споразумение с радикалното движение на талибаните за изтегляне на войските, бившият държавен глава твърди, че не би допуснал такъв хаос и загуба на човешки живот по време на евакуацията.

САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан във вторник.  От 14 август до днес повече от 122 000 души бяха евакуирани по въздух от Кабул, ред тях около 6000 американци. Съединените щати и съюзните им западни страни положиха сериозни усилия, за да евакуират своите граждани и афганистанци, за които съществува опасност от репресии от страна на талибаните, отбелязва Ройтерс.

Евакуацията стана още по-трудна след самоубийствения атентат при входовете на летището в Кабул в четвъртък, при който загинаха 13 американски военнослужещи и афганистанци, чакащи да им бъде предоставен достъп до летището.

Американският посланик в Афганистан е евакуиран с последния полет с транспортен самолет С-17 от Афганистан. Пентагонът съобщи, че част от американците, които са искали да напуснат Афганистан, не са успели да стигнат до летището в Кабул, за да се качат на американските самолети преди края на евакуацията на силите на САЩ. Предполага се, че в Афганистан все още има между сто и двеста американци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във