Банкеръ Daily

Свят

Тръмп е против демонтирането на паметника на Теодор Рузвелт в Ню Йорк

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че се противопоставя на премахването на паметника на Теодор Рузвелт пред Музея за естествена история в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Решението за премахването на паметника бе взето вчера на фона на демонстрациите срещу расизма в Съединените щати и по света след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при задържането му на 25 май от бял полицай в американския град Минеаполис.

Статуята изобразява 26-ия президент на Съединените щати Теодор Рузвелт на кон, следван от вървящи пеша индианец и чернокож. Според мнозина паметникът символизира расовата дискриминация и колониалната експанзия.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви вчера, че подкрепя идеята на музея да премахне паметника, защото той "изобразява чернокожите и коренните жители като подчинени и расово низши".

"Нелепо, не го правете", написа днес Тръмп в Туитър.

Решението за демонтажа на статуята, предложен от ръководството на музея и одобрен от градските власти на Ню Йорк, които притежават сградата и изложените в нея експонати, бе взето след години на критики срещу паметника от активисти и в момент, в който убийството на Джордж Флойд доведе до оживен национален дебат за расизма.

За мнозина паметникът на Рузвелт символизира болезненото наследство на колониална експанзия и расова дискриминация.

"През последните няколко седмици нашата музейна общност беше дълбоко развълнувана от продължаващото да се разраства движение за расова справедливост, провокираното от убийството на Джордж Флойд. Ставаме свидетели на това как вниманието на страната и на света все повече се насочва към паметниците като въздействащи и болезнени символи на системния расизъм", заяви в интервю директорката на музея Елън В. Фътър.

Фътър изтъкна, че решението на музея за премахване на паметника се базира на неговата "йерархична композиция" и не е насочено срещу личността на Теодор Рузвелт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във