Банкеръ Daily

Свят

Тръмп е против да се дават обяснения пред Конгреса за руското разследване

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се противопоставя на идеята настоящи и бивши помощници в Белия дом да дават обяснения пред Конгреса във връзка с доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за т. нар. руско разследване, пише вестник "Вашингтон пост".

В интервю за американския ежедневник Тръмп заяви, че Белият дом е сътрудничил на Мълър по време на разследването за евентуална руска намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 г. и няма нужда да се съобразява с исканията на комисии в Конгреса, които разследват възможно възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.

"Няма нужда да продължаваме и особено в Конгреса, където партийните пристрастия са много силни", каза Тръмп пред "Вашингтон пост".

По-рано вестникът съобщи, че Белият дом планира да оспорва призовка, изпратена от контролираната от демократите Камара на представителите до бившия съветник на президента Дон Макган.

Според "Вашингтон пост" Белият дом планира да се позове на специално правомощие на президента на САЩ и на други представители на изпълнителната власт, по силата на което в някои случаи те могат да откажат да се съобразят с призовки, издадени от органите на законодателната и съдебната власт.

Тръмп уточни, че юристите на Белия дом все още не са взели окончателно решение дали да се позоват на това правомощие.

Президентът на САЩ обаче заяви, че е против сътрудничеството с демократите от Камарата на представителите, които, по думите му, се опитват да отбележат срещу него политически точки.

"Не искам хората да дават обяснения пред партия, защото, ако има обяснения, ще се случи именно това", категоричен бе той.

Според доклада на Мълър Тръмп е казал на Макган през юни 2017 г., че трябва да каже на заместник-главния прокурор Род Розенстайн да отстрани Мълър от разследването заради конфликт на интереси - заповед, която Макган не е изпълнил, припомня "Вашингтон пост".

Facebook logo
Бъдете с нас и във