Банкеръ Daily

Свят

Тръмп е притеснен за руските военни във Венецуела

На 23 март на летището в Каракас пристигат самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товар. Те пристигат, за да да обсъдят "поддръжка, обучение и стратегия", предава ''Ройтерс''

 Експерти от Русия пристигнали във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката, съобщиха от руското външно министерство. "Присъствието на руски специалисти във Венецуела се регулира от споразумение между правителството на Руската федерация и правителството на Венецуела за военно-техническо сътрудничество, подписано през май 2001 г. и своевременно преминали необходимите процедури за ратификация и в двете държави", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според лидера на венецуелската опозиция пристигането на два руски самолета с военни и товар във Венецуела е доказателство, че президентът Никола Мадуро не се доверява на собствените си войници. "Изглежда, че властите не вярват на боливарските въоръжени сили и затова донесоха чуждестранни войници. Те казаха, че хуманитарната помощ е претекст за нахлуване и те сами канят военните от друга държава", каза Гуайдо.

Опозицията смята, че само Народното събрание има право да позволи на чуждестранни въоръжени сили да бъдат в страната. Противниците на Мадуро призоваха Гвайдо като главнокомандващ, за да накара незабавно да напусне "тези господа, които понастоящем нахлуват на венецуелска територия". Говорител на Гуайо заяви също , че крайната цел на Русия "като преди три или четири години" е "инсталирането на военните си бази във Венецуела, преди всичко на подводни бази".

Защо пристигането на руските военни тревожи САЩ?

Американците се страхуват от предполагаемата заплаха от руско влияние във Венецуела, както и от последиците за САЩ и техните съюзници. На 25 март Камарата на представителите на Конгреса гласува в подкрепа на законопроект, който задължава Държавния департамент да извърши оценка на тази заплаха. По-рано вицепрезидентът Майкъл Пенс нарече пристигането на руснаците "нежелана провокация". Държавният секретар Майкъл Помпео заяви пред руския външен министър Сергей Лавров, че "Съединените щати и страните от региона няма да останат настрана, докато Русия не влоши напрежението във Венецуела".

Съединените щати също продължават да се придържат към принципите на доктрината на Монро относно Венецуела, обявена в началото на март от помощник на американския президент за национална сигурност Джон Болтън. Декларацията за принципите на външната политика на Съединените щати, Доктрината Монро, беше обявена от петия президент на страната Джеймс Монро в годишно послание до Конгреса през 1823 година. В рамките на тази доктрина Вашингтон обяви, че цяла Южна Америка е изключителна зона на своите интереси.

Какво казва Тръмп?

Американският лидер, по време на среща с Фабиана Росалес (съпруга на Гуайдо) в Белия дом, заяви, че Съединените щати ще разгледат всички възможни варианти за изтегляне на Русия от Венецуела.

"Русия трябва да напусне", подчерта американският лидер, отговаряйки на въпроса какви средства възнамерява да използва Вашингтон за това. Президентът каза: "Ще видим, че всички възможности са възможни."

В отговор на въпрос дали Вашингтон е предал позицията си на Москва чрез американския помощник-председател Джон Болтън или постоянния представител на САЩ в ООН, Тръмп каза: "Те знаят, знаят." Той не уточни за кого става дума.

Каква е позицията на Москва?

Мария Захарова съветва САЩ да изпълнят обещанията си за изтегляне на войските си от Сирия, преди да дадат на Русия съвети за Венецуела.

Ръководителят на Комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачев отбеляза, че изявлението на Тръмп е "симптом на раздразнение на Белия дом, като организира във Венецуел] нито преврат, както в Украйна, нито външно нахлуване, като в Ирак и Либия и аз обвинявам Русия за това. "

Леонид Слуцки, председател на комисията по международни отношения на Държавната Дума, нарече думите на Тръмп "диво изявление в духа на колониалните нрави". "Тръмп не може да диктува на Венецуела и Русия как да изграждат двустранни отношения, къде, в кои отрасли и на коя територия да си сътрудничат " , подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във