Банкеръ Daily

Свят

Тръмп е подписал указ с мерки срещу дейността на TikTok

Президентът на  САЩ Доналд Тръмп е подписал в четвъртък указ, с който се забраняват всички сделки със собственика на приложението TikTok - китайската компания ByteDance - и нейните дъщерни фирми. Това съобщава ТАСС, като цитира документа, разпространен от прес-службата на Белия дом.

Забраната влиза в сила 45 дни след публикуването на указа, т.е. в края на септември. 

"Съединените щати са длъжни да предприемат агресивни действия срещу собственика на TikTok с цел защита на нашата национална сигурност", се казва  в указа на президента Тръмп.

TikTok, съгласно текста на указа, събира "данни за местоположението [на ползвателите], историята на посещенията им в сайта, а също така и историята на техните действия". Това "потенциално позволява на Китай да следи местоположението на федералните служители, да събира досиета с лични данни за шантаж, а също така да провежда и промишлен шпионаж".

"TikTok, по някой данни, осъществява цензура по отношение на съдържание, което Комунистическата партия на Китай счита за политически чувствителна", пише в указа. "Това мобилно приложение може също така да бъде използвано за ведене на кампания по дезинформация, която е в изгода на Комунистическата партия на Китай". "Тези рискове са реални", счита американският президент.

На 3 август президентът Тръмп заяви, че американската корпорация Microsoft или друга компания от САЩ е длъжна да сключи  сделка за покупката на TikTok до 15 септември, иначе дейността на социалната мрежа на американска територия ще бъде забранена. Още на 31 юли президентът каза, че планира да забрани TikTok в САЩ. 

Президент на САЩ Доналд Тръмп е подписал в четвъртък още един указ, с който се забраняват сделките с китайския интернет-гигантом Tencent и неговите дъщерни компании, отнасящи се до социалната мрежа WeChat, на която той е собственик. Забраната влиза в сила 45 дни след публикуването на указа, т.е. в края на септември. 

На 2 август държавният секретар на  САЩ Майкъл Помпео по Fox News заяви, че Белият дом ще предприеме ограничителни мерки по отношение на китайските компании, които представляват заплаха за безопасността на Съединените щати. Среди споменатите от него бяха и TikTok и WeChat. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във