Банкеръ Daily

Свят

Тръмп е готов да се срещне с Рохани без предварителни условия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е готов за среща с иранските лидери без предварителни условия, за да обсъдят как да подобрят отношенията, след като той оттегли САЩ от иранската ядрена сделка, предаде Ройтерс.

"Ако иранския президент Хасан Рохани иска да се видим, съм готов. Бих се срещнал с всеки. Вярвам в срещите, особено когато на карта е заложена война", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

Президентът подчерта,  че не би поставял предварителни условия.

Миналата седмица Хасан Рохани предупреди Доналд Тръмп да не продължава враждебната си политика срещу Техеран.

"Америка трябва да знае, че мирът с Иран е майка на целия мир, а войната - ще е майка на всички войни. Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", заяви Рохани на среща с ирански дипломати.

Напрежението между двете страни нарасна след решението на Тръмп да прекрати атомното споразумение с Иран от 2015 г. В началото на май американският държавен глава заяви, че ще оттегли страната си от ядреното споразумение, което беше подписано по време на мандата на предшественика му Барак Обама. Тръмп нарече сделката "разлагаща се и гнила" и "срам" за него като гражданин на САЩ.

В отговор Иран обяви, че се готви да рестартира обогатяването на уран, което е ключът към производството на ядрена енергия и оръжия, а Франция, Великобритания и Германия, които също са подписали споразумението, изразиха "съжаление" за решението на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във