Банкеръ Daily

Свят

Тръмп драстично намали броя на бежанците

Белият дом обяви драстично намаляване на броя на бежанците, които ще могат да влязат в САЩ през настоящата фискална година. Тази бройка беше сведена до 18 000 души, предаде ДПА.

Администрацията на президента Доналд Тръмп реши, че  4000 души могат да бъдат приети от Ирак, а 1500 от Салвадор, Гватемала или Хондурас. Останалите 12 500 са хора, които се страхуват от преследвания заради техните религиозни вярвания или политически дейности или които попадат в обхвата на американската програма за прием на бежанци. 

Съединените щати въведоха тази програма през 80-те години. При последната година на Барак Обама на поста в САЩ бяха допуснати около 85 000 бежанци. През първата си година на власт Тръмп намали бройката на около 53 000 за фискалната година.

В началото на октомври в. "Ню Йорк таймс" писа, че Тръмп е предложил мигрантите да бъдат стреляни в краката, за да бъдат забавени, след като са преминали южната граница. През март пък призова за затваряне на цялата границата между САЩ и Мексико. В края на миналата година президентът на САЩ  предложи на испанския министър на външните работи Жозеп Борел издигането на стена през Сахара, за да се спре незаконната миграция.

"Затварянето на пристанищата не е решение и издигането на стена през Сахара, както ми предложи неотдавна президентът Тръмп, също не е решение", заявява Борел. Бившият председател на Европейския парламент уточнява, че американският президент му е предложил "да издигнат стена през Сахара". "Знаете ли колко е голяма Сахара", отговорил Борел, който обаче не съобщава кога или във връзка с какво Тръмп е направил предложението си. Сахара е дълга е около 4800 км. Пустинята заема почти цялата северна част на Африка. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във