Банкеръ Daily

Свят

Тръмп допусна, че е възможно да не е спечелил президентските избори

Президентът на САЩ републиканецът Доналд Тръмп  почти призна, че вероятно ще му се наложи да напусне Белия дом, съобщават световните агенции.
Джо Байдън беше обявен за победител на проведените на 3 ноември избори, но Тръмп все още отказва да признае победата му. Негови адвокати оспорват неуспешно засега резултатите пред съда.

Доналд Тръмп допусна, че следващата американска администрация, която ще бъде сформирана след проведените избори, ще бъде оглавена не от него, а от съперника му - демократът Джо Байдън.

Това се чу докато Тръмп разговаряше с журналисти в Белия дом. Американският лидер разказа за борбата срещу пандемията, предизвикана от коронавируса, и предприетите от правителството на САЩ мерки.

Байдън вече започна процесът на предаване на властта, въпреки че Белият дом отказва да сътрудничи, припомня ДПА. Тръмп успя да спечели в щата Северна Каролина и това му донесе още 15 електори в Избирателната колегия. С това неговият брой електори в колегията става 232. Байдън пък победи Тръмп в ключовите колебаещи се щати Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Аризон. С гласовете от тях той получи подкрепата на 290 електори в Избирателната колегия. 
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви в обръщение към млади републиканци, че президентът Тръмп е решен да оспорва резултатите в съда и да спечели втори мандат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във