Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Действията на Путин с Украйна са гениални

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи като "гениални" действията на президента на Русия Владимир Путин по отношение Украйна и нарече руския лидер "много разумен", съобщават "Дейли мейл" и "Индипендънт".

Някои републиканци в САЩ се опитаха да хвърлят вината за кризата върху президента Джо Байдън, заявявайки, че Русия не е нахлувала никъде по времето, когато Тръмп беше президент. Самият Тръмп също публикува по-рано туит, в който твърди, че отношенията му с Путин са щели да предотвратят кризата, посочва "Индипендънт".

Няколко часа след това изявление бившият президент заяви в радио предаване, че когато е научил, че Путин признава независимостта на сепаратистките региони Донецк и Луганск в Източна Украйна, си е казал: "Това е гениално".

"Казах си: "колко е умно това", посочва Доналд Тръмп. 

Помолена по-късно да коментира това изказване, говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че се стараят да не приемат съвети "от някой, който хвали президента Путин и неговата военна стратегия". По думите й от републиканците зависи да не политизират допълнително въпроса.

По-рано в туит бившият президент на САЩ заяви, че не би допуснал такова развитие на сегашната ситуация около Украйна. Тръмп посочи, че "няма причина" за сегашната ескалация на напрежението около Украйна.

"Познавам много добре руския президент Владимир Путин и той не би направил това при управлението на Тръмп, което прави сега", заяви бившият президент, споменавайки себе си в трето лице.

Тръмп подчерта, че санкциите срещу Русия, които Вашингтон възнамерява да наложи, "ще бъдат незначителни" в сравнение с действията на Москва.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във