Банкеръ Daily

Свят

Тръмп чака от Борисов да го покани в България

Снимка БНТ

В Белия дом започна срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. В началото на разговора държавният глава заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ и България са приятели за Америка.

Срещата е в Овалния кабинет. Разговорът започна с обсъждане на визовия режим за българите и бъдеща визита на американския президент в България.

"Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", заяви още Тръмп. За американския президент е възможно и да се говори за отпадане на визите за българи за САЩ.

"Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим", заяви Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет.

"Вие сте пример за Германия", обърна се Тръмп към Борисов. Думите му бяха по повод това, че българските разходи за отбрана нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осем американски изтребителя F-16.

"България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света", каза Тръмп.

"За мен е голямо удоволствие и чест да бъда ваш гост днес. Стратегическото партньорство между България и САЩ никога не е било по-задълбочено. Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората". Това написа Бойко Борисов в Книгата за гости на Белия дом, след като бе посрещнат от Доналд Тръмп, съобщиха от пресцентъра на българския премиер.

"Като близки съюзници ние заедно работим за укрепване на стабилността и мира в света, както и за напредъка на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Уверен съм, че българо-американското партньорство и приятелство ще продължат да се развиват", пише още в посланието на българския премиер в Книгата за гости.

Веднага след това започна срещата на четири очи между министър-председателя Борисов и президента Тръмп в Овалния кабинет.

След разговора между двамата държавни лидери са предвидени разширени дискусии на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във