Банкеръ Daily

Свят

Тръмп блокира TikTok и WeChat в САЩ

Министерството на търговията на САЩ издаде заповед, с която от 20 септември се забранява на потребителите в САЩ да свалят китайското чат приложение WeChat заедно с приложението за споделяне на видео съдържание TikTok.

В отговор TikTok и компанията майка ByteDance Ltd. са подали оплакването във Вашингтонския федерален съд, съобщава Ройтерс. Според тяхна жалба  забраната е била въведена по политически причини. От TikTok посочват още, че мярката ще е в нарушение на правата й според Първата поправка на американската конституция, която защитава правото на свободно слово, религиозно изразяване, медийна свобода и други. 

TikTok има над 100 млн. потребители в САЩ и е особено популярно сред младите американци. WeChat пък обслужва средно 19 млн. активни потребители дневно в страната.

ByteDance води преговори с Oracle и други за създаването на нова компания, наречена TikTok Global. Тя трябва да тушира  опасенията на САЩ за сигурността на данните на американските потребители. 

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп, който от години води (ту затихваща, ту разпалваща се) търговска битка с Китай, на 6 август подписа указ, който забранява извършването на трансакции от американска страна със собствениците на WeChat и TikTok.

Запознати твърдят, че ако бъде постигнато споразумение преди неделя вечер, има шанс да не се стига до забрана за използването на приложението и дейността му да продължи безпроблемно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във