Банкеръ Daily

Свят

Трудовите мигранти в Германия не достигат

Бизнесът в Германия е изправен пред трудни времена заради недостатъчна нетна миграция, според проучване, цитирано от ДПА.
Най-голямата икономика в Европа  се нуждае от 400 000 мигранти годишно, за да поддържа постоянна работна сила, отбелязват от Института за изследване на заетостта (IAB) в Нюрнберг.
Според данните на Федералната статистическа служба  нетната миграция към Германия през миналата година е 208 586 човека.
В същото време поради променящата се демография в тази страна броят на хората в германската работна сила ще става все по-малък и по-малък, предупреждават експертите от Института за изследване на заетостта.
Положението е критично. В изследването се отбелязва, че дори жените значително да увеличат броя на работните си часове, а възрастните хора да се пенсионират по-късно, то очакванията са работната сила в Германия да намалее от сегашните 47 милиона заети до 44 милиона, ако само 100 000 работници мигрират към страната всяка година.

А прогнозите са още по-мрачни. Демографските ефекти ще намалят потенциалната работна сила в най-голямата европейска икономика със 7.2 милиона човека до 2035 година. Заедно с това се отбелязва, че по-късното пенсиониране и повече работни часове за жените биха могли да смекчат тенденцията, но няма да я компенсират.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във