Банкеръ Daily

Свят

Трудно е да се установи реалният брой на починалите от коронавируса, призна Испания

Здравното министерство на Испания призна, че е трудно да се установи реалният брой на починалите от Ковид-19 в страната. Това заяви днес директорът на националния кризисен щаб към министерството Фернандо Симон, цитиран от ТАСС.

"Реалните цифри (за жертвите на епидемията) е трудно да бъдат установени", каза той и добави: "Отчитаме всички починали, на които са направени тестове, и за които са ни уведомили автономните области".

Симон направи изявлението си, след като властите на Каталуния промениха метода за броене на жертвите на епидемията и започнаха да отчитат информацията, предоставена от погребалните бюра. В резултат на това, според регионалното ръководство, броят на починалите е нараснал значително.

На свой ред министърът на здравеопазването Салвадор Иля уточни, че в страната са извършени почти един милион тестове за коронавируса.

Първият случай на заразен с коронавирус в Испания бе регистриран на 31 януари, а броят на заразените започна рязко да нараства след епидемичния взрив в Италия. До момента броят на болните от Ковид-19 в Испания достигна почти 183 000, а 19 130 души са починали от заразата.

Кметицата на Барселона призова за край на строгите ограничения срещу коронавируса в Испания, според които на децата се забранява да излизат навън по каквато и да е причина, предаде Би Би Си.

"Тези деца трябва да излязат навън", написа във Фейсбук Ада Колау, която е майка на две деца – на 3 и 9-годишна възраст.

"Няма да чакаме повече: Освободете нашите деца!", настоя тя, цитирана от БНР.

Испания, която има най-много потвърдени случаи на Covid-19 в Европа, е единствената страна на континента, в която децата изобщо не могат да напускат домовете си.

Премиерът Педро Санчес обяви национална карантина на 14 март, след което тя бе удължена поне до 26 април. Въпреки това на работници в строителството, производството и някои услуги тази седмица бе позволено да се върнат на работа.

Ограниченията за деца варират до голяма степен в Европа – тази седмица училища и детски градини отвориха врати отново в Дания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във