Банкеръ Daily

Свят

Троен ръст на глобалното състояние отчита "Макинзи"

Световното богатство се е утроило през последните две десетилетия. Възходящият тренд оглавява Китай, който е изместил САЩ от лидерската позиция. Това е едно от заключенията на новия анализ на поделението за проучвания на консултантската фирма "Макинзи енд ко.", което изследва балансите на десет държави с над 60% дял от световния доход. (Бел. ред. - "Креди Сюис" дефинира богатството като стойността на финансовите активи на домакинствата плюс недвижимата им собственост минус задълженията им).

Нетното глобално състояние се е увеличило до 514 трлн. щ. долара през 2020-а срещу 156 трлн. долара през 2000 г., сочи проучването на експертите на "Макинзи". Китай е източник на почти една трета от увеличението - богатството му е скочило до 120 трлн. долара от едва 7 трлн. долара през 2000-а - година преди страната да се присъедини към Световната търговска организация, което е ускорило икономическата й мощ.      

Американците са натрупали по-скромните 50 трлн. долара през същия период заради по-ниския ръст на цените на имотите като нетното им състояние се е удвоило до 90 трлн. долара. 

И в двете държави, които са най-мощните световни стопанства, над две трети от богатството е собственост на най-заможните 10% от домакинствата и техният дял нараства, пише в изследването на икономистите. 

По сметки на "Макинзи", 68% от нетното глобално състояние е под формата на недвижима собственост - земя, жилища и други сгради. Инфраструктурата е с 11% дял, машините и съоръженията - с 6%, складовите запаси - с 8%, а интелектуалната собственост и патентите имат също 8% дял. Финансовите активи не са били отчетени при изчисленията на глобалното богатство, защото на практика се компенсират от пасивите. Например, корпоративни облигации, които са собственост на индивидуален инвеститор, представляват документи, удостоверяващи наличие на дълг. 

Резкият ръст на нетното състояние през последните две десетилетия изпреварва увеличението на глобалния БВП и се подгрява от балонообразното повишение на цените на имотите, напомпвани от намаляващите лихвени проценти, посочва "Макинзи". Изследването на фирмата констатира, че оценките на активите са с почти 50% над средната им стойност в дългосрочен план в сравнение с доходите. Което повдига резонният въпрос за устойчивостта на бума и има ред странични ефекти. 

Увеличението на стойностите на имотите може да направи покупките на собствени жилища непосилни за много хора и повишава риска от финансова криза, подобна на тръгналата от щатския сектор на нискокачествени ипотеки през 2008-а след като се спука ценовия жилищен балон. Китай може да изпадне в подобна опасност заради огромните дългове на гигантски местни предприемачи от калибъра на "Чайна Евъргранд груп". 

Идеалното решение би било световното богатство да открие по-продуктивни инвестиционни възможности, които да увеличат световния БВП, препоръчват експертите. Кошмарният сценарий би бил колапс на цените на активите, който да заличи една трета от глобалното състояние и да го приведе в по-нормално съотношение със световния доход. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във