Банкеръ Daily

Свят

Триседмичният локдаун влезе в сила в Австрия

Австрия навлезе в триседмичен локдаун, предаде ДПА. Страната е обхваната от четвърта вълна на пандемията от ковди. Седмичната база на заболеваемост достига 1100 нови случая на зараза на 100 000 жители, а в събота бяха регистрирани близо 14 000 новозаразени. Леглата в интензивните отделения са запълнени почти на нивата от пика по време на третата вълна. Правителството се надява, че локдаунът ще е жизненоважна спирачка за разпространението на пандемията.

На гражданите се разрешава да напускат домовете си само за да ходят на работа, да пазаруват стоки от първа необходимост или да спортуват. Повечето магазини и ресторанти могат да продават храна само за вкъщи, културните събития са спрени, а големи спортни прояви се провеждат без публика. Училищата обаче остават отворени, а на родителите се дава свобода да решават, дали децата им да ги посещават или не.

Мнозина гледат на четвъртия локдаун в страната, като на един вид присъда за правителството, като близо 75 процента от австрийците казват, че вече нямат доверие на правителствената коалиция между консервативната Австрийска народна партия (АНП) и "Зелените" заради провала й да овладее пандемията, коментира политологът Петер Филцмайер. Много други изследвания показват обаче, че недоверието се е разпростряло също и върху политическата опозиция, предава БТА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във