Банкеръ Daily

Свят

Тринайсет сърби признаха за преврата в Черна гора

Мило Джуканович

Тринайсет сръбски граждани, заподозрени в подготовка на преврат в Черна гора, сключиха споразумение с прокуратурата и признаха вината си, предаде ТАСС.

Превратът трябвало да бъде извършен в деня на парламентарните избори, 16 октомври м.г.

Черногорският вестник "Побиеда" съобщава, че повече заподозрени са подписали споразумението и скоро ще бъдат изправени пред съда.

Прокуратурата обаче не иска споразумение с Братислав Дикич, бивш началник на сръбската жандармерия, тъй като той е заподозрян в координация на действията на групата.

Ако споразумението с прокуратурата бъде одобрено от Върховния съд, тринайсетте обвиняеми ще получат присъди от 3 до 5 месеца затвор.

В деня на изборите в Черна гора бяха арестувани 20 граждани на Сърбия, включително Дикич, по подозрение, че подготвяли терористични актове.

На 6 ноември главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври.

По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила.

В хода на разследването Черна гора обвини двама руски граждани във финансиране на опита за преврат и планиране на убийство на тогавашния премиер Мило Джуканович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във