Банкеръ Daily

Свят

Трима взеха Нобел за експериментален подход към бедността

Индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър взеха  Нобеловата награда за икономика за 2019 г. заради създаване на  експериментален подход в борбата срещу бедността по света. Те са създали такива модели в бързоразвиващи се райони в развиващи се икономики. 

Тримата са развили методите си през 90-те години с работа в държави като Кения и Индия, а сега експерименталните им изследвания доминират този раздел от икономическата наука. Ключовата част от тяхното изследване е вземане на обезсърчителен проблем с глобалната бедност и разбиването му до по-малки въпроси, на които по-адекватно може да се отговори. Например, за да се открият начин за подобряване на здравето на децата, те ще разгледат различни експериментални подходи като образователни методи, здравни системи, подходи в земеделието и достъп до кредит. 

Абхиджит Бенерджи е бивш президент на Бюрото за икономически проучвания и анализи на Индия. Той е експерт в областта на изследванита в рамките на икономическата теория. Успехът на Дюфло означава, че тя е втората жена, което печели приза за икономика. Нейният основен изследователски фокус е върху икономиката на развитието, особено здраве, образование, джендър и политика, както и осигуряване (обезпечаване) на кредит. Тя също е най-младият носител на Нобеловата награда за икономика. През 2005 г. Льо Монд я отличава с награда за Най-добър млад френски икономист. Естер Дюфло e редактор-основател на списанието American Economic Journal: Applied Economics (Американско икономическо списание: Приложна икономика). Банержи и Дюфло са двойка не само в научната работа, но и в живота. Тримата учени ще си поделят по равно 9-те млн. шведски крони от наградния фонд. 

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че наградата не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите ѝ се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония. Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във