Банкеръ Weekly

Конкуренция

Трима в битка за поста на Меркел

Мерпц, АКК и Шпан се преструват, че им е забавно.

Трима са водещите кандидати за наследници на Ангела Меркел начело на Християндемократическия съюз и в перспектива като канцлери. Колкото и важен да е за самата Германия, въпросът кой от тях ще излезе победител на започващия на 7 декември в Любек партиен конгрес е не по-малко значим за Европа и целия свят. Затова и възможностите за най-малки промени във външнополитическата ориентация на Берлин са наблюдавани особено внимателно.

Според предварителните прогнози с най-високи шансове е 56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер, генерален секретар на партията и протеже на канцлера. С близки шансове до нейните е 63-годишният Фридрих Мерц, някогашен водач на парламентарната група на ХДС, отстранен от Меркел през 2002-ра и след това отдал се на бизнес. Третият съперник е 38-годишният Йенс Шпан, в момента министър на здравеопазването.

Никой от тримата не се очаква да извърши фундаментален завой в германската външна политика. Двата главни стълба, на които се опират християндемократите и въобще германската външна политика - ангажиментите към Европейския съюз и трансатлантическите взаимоотношения, официално не са поставяни от никого под въпрос. Въпреки това обаче има различия в позициите им.

Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана в Германия "АКК", беше премиер на малката германска провинция Саарланд, преди през 2018-а Меркел да я направи генерален секретар на ХДС. По-недоброжелателните й съпартийци я наричат "мини Меркел", макар тя да полага усилия да се отдели от сянката на покровителката си. Прозвището й не е случайно, тъй като тя въплъщава приемствеността във външната политика - атлантизъм, отдаденост на европейската кауза и резервираност към Русия.

Отношението на АКК към Москва пролича преди дни, когато по повод инцидента в Керченския пролив тя предложи да се забрани на руски кораби от региона на Азовско море да навлизат в европейски и американски пристанища. "Смятам, че е необходимо да си направим изводи от придобития опит, който показва, че линията ни на поведение не е достатъчно твърда. Иначе Путин нямаше да се реши на такава стъпка", заяви генералният секретар на ХДС, с което се дистанцира от предпазливостта на настоящия канцлер.

Германия трябва да даде отговор на засилващите се политически безпокойства във връзка с планирания газопровод "Северен поток 2", каза още тя, с което отново засегна чувствителна за Меркел тема. Би било твърде радикално да се оттегли политическата подкрепа за проекта, но Берлин може да намали количеството газ, което да тече по газопровода, заяви АКК.  Думите й обаче може и да са отглас от изказването на главния й конкурент Фридрих Мерц, който отиде още по-далече, като открито постави въпроса дали с разрастването на конфликта между Русия и Украйна е правилно да бъде изграден газопроводът.

Фаворитката на Меркел е убедена франкофилка, кавалер на Почетния легион. Крамп-Каренбауер е и една от първите германски политици, които подкрепиха неотдавнашния призив на френския президент Еманюел Макрон за създаване на европейска армия. Иначе казано, АКК представя евроцентричното и франкофилско крило в ХДС.

Изглежда, че за нея връзките със Съединените щати са на по-заден план - през юли тази година тя за първи път ги посети от 2002-ра. Но е на мнение, че в областта на отбраната Германия не прави достатъчно - което може да се тълкува като послание, целящо да угоди на американския президент Доналд Тръмп, който критикува Берлин, че не желае да увеличи разходите си за отбрана. Трябва да поемем тази отговорност с всичките й вътрешни последици - а това означава, че е необходимо да сме готови да харчим повече както за защитата ни, така и извън границите ни, заяви тя пред Ройтерс.

Главният й конкурент, Фридрих Мерц, е изявен атлантик. Той е председател на "Атлантик Брюке", американско-германска мрежа, свързваща политическите и бизнес елити на двете страни. Мерц е добре познат в американските и германските бизнес кръгове в ролята си на бизнес адвокат и като председател на германския клон на най-големия хедж фонд в света, базирания в Съединените щати "Блек рок".

Макар и поддръжник на икономическия либерализъм, Мерц е обезпокоен от практиката на Тръмп да къса изградени връзки, затова и в хода на кампанията си наблегна на биографията си на европеец. Политическата му кариера започва като евродепутат от 1989-а до 1994-а и той е призовавал за европейски данъци, по-дълбоки реформи в еврозоната и задълбочаване на европейското сътрудничество във външната политика и по отношение на сигурността.

Поддръжник на "либералния ред", Мерц неотдавна отправи предупреждение за глобалния стремеж към власт на Пекин. Според него Западът трябва да противопостави на авторитарния китайски модел своя модел на либерални общества и отворени пазари.

Третият кандидат, макар и с най-малки шансове - Йенс Шпан, също е атлантик. Шпан, който при победа ще стане първият гей канцлер, се позиционира като водещ критик на Меркел по отношение на имиграцията. Въз основа на тези позиции той е изградил добри връзки с администрацията на Тръмп, за което е изиграло роля и приятелството му с американския посланик в Берлин Ричард Гренел, също гей впрочем.

Шпан редовно изтъква общите интереси между Германия и Съединените щати - от противопоставянето на Китай до увеличаването на германските разходи за отбрана. По отношение на Европа Шпан се изявява като защитник на националния интерес и приема Европейския съюз като "група на суверенни национални държави", но не и като федерация в перспектива.

И така, като най-ярък поддръжник на европейската интеграция се очертава Крамп-Каренбауер. Най-скептичен към задълбочаването на политическата и икономическата интеграция е Шпан. Мерц е най-изявен привърженик на традиционния проамерикански атлантизъм, опиращ се на търговията и НАТО. За разлика от него пък Шпан, изглежда, че в някаква степен имитира Тръмп, изповядвайки един по-консервативен национализъм. АКК и Мерц са по-резервирани към Русия, докато Шпан избягва по-категорични позиции. Ако има нещо, което и тримата споделят, то е по-консервативното отношение към имиграцията от това на Ангела Меркел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във