Банкеръ Daily

Свят

Трима учени поделят Нобеловата награда за физика

Престижната награда е съпроводена със златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 млн. щатски долара).

Нобеловата награда за физика бе присъдена на Шукуро Манабе и Клаус Хаселман за физическо моделиране на климата на Земята, количествен анализ на вариациите и надеждна прогноза за глобалното затопляне. Нобел ще получи и Джорджо Паризи "за новаторски принос към разбирането ни на сложните физични системи", съобщи сайтът на Нобеловата фондация.

"Тази година Нобелова награда за физика е присъдена за изследване на хаотични и очевидно случайни явления. Шукуро Манабе и Клаус Хаселман поставиха основите на нашите познания за климата на Земята и как човечеството влияе върху него. Джорджо Паризи беше отличен за своя революционен принос, който е позволил да се разберат и опишат много различни и очевидно напълно случайни материали и явления". Това включва поведението на сложни системи на микроскопично ниво", пишат организаторите. 

Шукуро Манабе е японо-американски климатолог, който е един от първите, които изучават глобалното затопляне и създават първия модел на климата на Земята. „Той показа как увеличеното количество въглероден диоксид в атмосферата води до повишаване на температурата на земната повърхност“, пише Нобеловият комитет.

Клаус Хаселман е германски физик и климатолог. Климатичният модел, който той създаде, показа как времето влияе върху климата. С помощта на методи, създадени от Хаселман, учените са доказали, че повишаването на температурата на земната повърхност наистина се дължи на проникването на все повече въглероден диоксид в атмосферата.

Джорджо Паризи е италиански физик -теоретик. Неговите изследвания са в областта на сложните системи, статистическата механика и квантовата теория на полето. Благодарение на неговите открития стана възможно да се разберат най-различни явления не само в областта на физиката, но и в други области - например, математика, биология и неврология.

Престижната награда е съпроводена със златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 млн. щатски долара).

Миналата година Нобеловата награда за физика бе присъдена на Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец.

Заради пандемията от новия коронавирус Нобеловите лауреати ще получат наградите си у дома. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха отменени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във