Банкеръ Daily

Шарл Мишел:

Трябва да направим така, че хората да обичат Европа повече

Трябва да направим така, че хората да обичат Европа повече. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод предстоящото след часове оттегляне на Великобритания от ЕС.

Занапред трябва да взимаме предвид много повече очакванията на гражданите на ЕС, европейските идеи и стремежи трябва да бъдат по-ясно изразявани, добави той. По неговите думи ЕС отваря със смесени чувства нова страница и следва да започне да работи повече за гражданите.

Мишел предупреди, че колкото повече Великобритания се отдалечава от европейските изисквания, толкова по-ограничен достъп ще има до единния пазар.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи, че ЕС влиза в нов исторически етап много по-единен. Въпросът е защо толкова много хора искат да разрушат ЕС, включително в държавите от Общността. Има сили, които искат да разбият ЕС, защото се плашат от света на правилата, допълни той. По неговите думи гражданското общество трябва да бъде в центъра на европейските усилия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС губи прагматична държава, стъпила на земята. Тя добави, че в следващите дни ЕК ще представи предложението за насоки в преговорите с Лондон за бъдещите отношения. Искаме бъдещите отношения да бъдат възможно най-добри, но никога няма да бъдат такива, каквито бяха досега, поясни Фон дер Лайен.

На събитието в ЕП в Брюксел за отбелязване на раздялата с Великобритания не присъстваха британски официални представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във