Банкеръ Daily

Свят

Три партии подписаха споразумение за управление на Германия

Олаф Шолц

Три партии - социалдемократите, Зелените и свободните демократи - подписаха днес споразумение за коалиционно правителство в Германия, предаде ДПА.

Това открива пътя за одобряването на новия кабинет от парламента утре - малко повече от два месеца след изборите на 26 септември. В сряда социалдемократът Олаф Шолц ще замени като канцлер християндемократката Ангела Меркел, която се оттегля след 16 години на поста.

Лидерите на трите партии, които ще сформират следващото германско правителство, подписаха коалиционно споразумение на церемония в музея Футуриум в центъра на столицата Берлин тази сутрин.

Борбата с Covid кризата ще ангажира цялото внимание на новото правителство на Германия, заяви кандидатът за канцлер Олаф Шолц, който утре ще положи клетва като деветия канцлер на следвоенна Германия, предаде БНР. Трите партии се застъпват за укрепване на икономическия и валутен съюз на ЕС и федерализация, но не посочват, как ще бъде постигната тази реформа.Бъдещото германско правителство подкрепя въвеждането на минимална работна заплата в ЕС и облагането с данъци на интернет гигантите.

Новият кабинет е най-младият - повечето министри са от западната част на страната и с юридическо образование. Вчера Шолц представи номинациите на социалдемократическата партия за министри. 

Изненадващо регионалният политик от Хесен Нанси Фрезер ще бъде първата жена - министър на вътрешните работи. "Във фокуса на работата ми ще бъде борбата с най-голямата заплаха за нашия демократичен ред - десния екстремизъм", обяви Фрезер.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във