Банкеръ Daily

Свят

Три германски партии задълбочават преговорите за правителство

Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и две по-малки партии заявиха днес, че следващата седмица ще задълбочат преговорите помежду си за сформиране на ново правителство, на фона на изразената готовност от председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет да се оттегли от лидерския пост в партията си след изборната загуба, предаде Асошиейтед прес.

Генералният секретар на пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия (СвДП) Фолкер Висинг каза, че първият кръг от преговори между неговата формация, социалдемократите и "Зелените" е протекъл "много добре". Неговият колега от партия "Зелените" Михаел Келнер каза пред журналисти, че това е бил "един добър ден" на преговори. "По време на преговорите имах усещането, че можем да създадем нещо заедно", каза генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл.

Никой от тримата не разкри подробности от преговорите, които, ако завършат с успех, ще оставят консервативния блок на Меркел в опозиция, след като консервативната канцлерка се задържа 16 години начело на най-голямата икономика в Европа, отбелязва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във