Банкеръ Daily

Свят

Три дами влязоха в правителството на Япония

Очаква се решението на японския парламент за одобряване правителството на новия премиер на страната Фумио Кишида.

Правителството на новия премиер на Япония Фумио Кишида практически изцяло се състои от нови лица. Своите постове в него запазиха шефовете само на две ведомства. Съставът на новия кабинет в понеделник обяви новият генерален секретар на Министерския съвет на страната Хирокадзу Мацуно, който смени  на този важен административен пост Кацунобу Като.

Портфейлите си в правителството на Кишида са запазили министърът на външните работи Тосимицу Мотеги и министърът на обраната Нобуо Киси. Още един министър - Коити Хагиуда, заемащ в правителството на Йошихиде Суги поста министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, е бил преместен в друго ведомство и е оглавил министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната. Хагиуда ще наблюдава и развитието на икономическите отношения с Руската Федерация - длъжност, прикрепена към шефа на икономическото ведомство при бившия премиер-министър Шиндзо Абе.

В състава на правителството на новия министър-председател на Япония са включени и три дами. Сейко Нода, която си съперничеше с Кашиди за поста председател на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), е назначена за министър по проблемите на ниската раждаемост и министър по проблемите на регионите. Неотдавна създаденото министерство по цифровизацията е оглавено от 44-годишната Карен Макисима, а 55-годишната Норико Хориути ще наблюдава продължаващата в страната вакцинация срещу новия коронавирус.

За нов министър на финансите е предложен бившият министър, който отговаряше за провеждането на Олимпийските и Паралимпийските игр в Токио - Сюнити Судзуки.

В правителството на Кишида се е появил и новият пост на министър по проблемите на икономическата сигрурност, чиято дейност, в частност, е насочена към пресичане на изтичането на технологични тайни – то ще бъде оглавено от 45-годишният Такаюки Кобаяси.

 

Премиерът Стефан Янев се срещна с японския посланик Хироши Нарахира

Традиционно добрите двустранни отношения на България и Япония бяха във фокуса на срещата на министър-председателя Стефан Янев с посланика на Япония у нас Хироши Нарахира. В рамките на разговора им в Министерския съвет двамата са акцентирали върху интереса на двете страни да задълбочат сътрудничеството си във всички възможни сектори. Премиерът Янев е изтъкнал сериозния потенциал за партньорство в икономиката, културата и в сферата на иновациите.

Предстоящото след четири години в японския град Осака „Експо 2025“ също е било сред обсъжданите теми в рамките на днешната среща. Посланик Нарахира е отправил покана към българското правителство за участие на България в международното изложение, като е изтъкнал широкия спектър от предимства, с които страната ни би могла да се представи на форума. Министър-председателят Стефан Янев е определил предстоящото събитие като добър повод България и Япония да засилят бизнес контактите си и е добавил, че предстои българската страна да вземе решение по отношение на „Експо 2025“.

В рамките на срещата премиерът Стефан Янев е изказал поздравления във връзка с избирането на  Фумио Кишида за премиер от японския парламент и е отправил пожелания за успех на отговорната му длъжност. От своя страна посланик Хироши Нарахира е акцентирал върху значението на работата на служебния кабинет и на премиера Янев в един много важен за България период.

Стокообменът между България и Япония за първите седем месеца на тази година е на стойност 282.2 млн. лева. Износът ни е намалял с 3.9%, докато вносът ръсте с 40.2% до 222.7 млн. лева. През август у нас са били 14 гости от азиатската страна със служебна цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във