Банкеръ Daily

Свят

Три български проекта получиха награда от ЕП

Наградата за европейски гражданин, която Европарламентът присъжда от 2008 г., изразява признателност за инициативи, утвърждаващи общите ценности и демонстриращи солидарност и сътрудничество.

Лауреатите на Наградата за европейски гражданин за 2020 и 2021 г. бяха отличени на церемония в Европейския парламент в Брюксел на 9 ноември. Наградата за европейски гражданин, която Европарламентът присъжда от 2008 г., изразява признателност за инициативи, утвърждаващи общите ценности и демонстриращи солидарност и сътрудничество. Тази година сред наградените са и три български проекта. 

„Нашите лауреати може да не са знаменитости, може да не са хора с милиони последователи в социалните мрежи“, заяви заместник-председателят на Парламента Дита Харанзова (Обнови Европа, Чехия). „Но всеки лауреат е доказателство, че истинските герои могат да бъдат обикновени хора, които ги е грижа достатъчно, за да направят нещо изключително“.

Тази година церемонията по награждаването беше по-специална, тъй като на нея присъстваха отличените от 2020 и 2021 г. Миналата година церемонията не се състоя заради мерките срещу коронавируса.

Сред наградените са и три български проекта, които бяха почетени и на церемония в София през октомври.

Проектът „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ позволява на деца от различни етноси да се включат заедно с известни артисти и студенти в голям театрален продукт, посветен на теми като правото на живот, миграцията, експулсирането и силата на избора

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ предлага музикално образование на деца и младежи със зрителни проблеми

Онлайн порталът „The Mayor.eu” на Сдружение „Евро Адванс“ предоставя възможност на местните власти в ЕС да демонстрират успешните си проекти и да обменят опит с други институции, включително с европейските.

Facebook logo
Бъдете с нас и във