Банкеръ Daily

Президентът на Германия:

Третата вълна изисква усилия и търпение

Ограниченията в Германия ще продължат да действат през следващите седмици; имаше и успехи, и неуспехи през годината на пандемията. Това заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в обръщение към народа по случай Великден, което беше разпространено в събота.

"За някои локдаунът отдавна се превърна не само във въпрос на доходи, а във въпрос на банално съществуване. Разбирам загубата на търпение и разочарованието поради неуспехите от последните месеци. Много е направено, успехите са много, но все пак имаше и грешки - по време на тестването, по време на ваксинацията“, каза президентът на Германия, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че сега третата вълна на коронавирус е достигнала Германия, това изисква сила от всички слоеве на населението. „Следващите седмици отново ще изискват сериозни ограничения и вие разбирате това, както и аз“, заяви Щайнмайер.

В момента Германия е под карантина, но не толкова тежка, колкото през зимата. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги. Увеличението на броя на заразените хора намаля през януари и февруари, но от март процентите отново започнаха да нарастват. Експертите отдават това на разпространението на по-инфекциозен щам. Предполагаше се, че от 22 март градините на ресторанти, кина и театри ще могат да възобновят работата си, но тези планове все още се отлагат. Локдаунът е удължен до 18 април, но е възможно мерките да бъдат затегнати допълнително.

На 1 април германският президент Франк-Валтер Щайнмайер получи доза от ваксината на компанията AstraZeneca като знак на доверие в препарата, чието използване в страната първоначално през зимата беше ограничено до хора на възраст под 60 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във