Банкеръ Daily

Институт "Роберт Кох":

Третата епидемична вълна в Германия е започнала

Третата вълна от разпространението на коронавируса в Германия е започнала, обяви днес Лотар Вилер, директорът на германския институт за контрол и превенция на заболяванията "Роберт Кох", цитиран от ДПА.

Той каза това в деня, когато се навършва една година, откакто Световната здравна организация обяви за пандемия разпространението на респираторното заболяване COVID-19, причинявано от новия вирус.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия за последното денонощие е 14 356, показват данните на "Роберт Кох".

Това най-големият дневен прираст от 5 февруари досега и близо 2500 повече, отколкото преди една седмица.

Общият брой на инфекциите става 2 532 947. За изминалото денонощие има и 321 починали. Общият брой на смъртните случаи възлиза на 72 810.

Пред журналисти в Женева Вилер изрази безпокойството си от ясните признаци, че третата вълна е започнала в Германия. Необходимо е стриктно прилагане на мерките като носене на маски и спазване на дистанция, въпреки че ваксинацията започна, предупреди той. По думите му ваксинацията е надпревара с мутиращия вирус, но финалната линия вече се вижда.

Директорът на института "Роберт Кох" прогнозира, че ако няма прекъсвания в доставките на ваксини, 80 на сто от населението на Германия ще има имунитет до тази есен. И ако това се случи, всички ограничителни мерки ще бъдат вдигнати, посочи Лотар Вилер.

Вчера министрите на здравеопазването на федерално и провинциално нива се споразумяха от средата на април и семейните лекари да започнат да поставят ваксини. Но те решиха, че центровете за масова ваксинация ще продължат да получават по минимум 2,25 млн. дози седмично. Според лекарския съюз това означава, че за кабинетите на личните лекари няма да има достатъчни доставки чак до месец май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във