Банкеръ Daily

Свят

Транзитът на нефт през Украйна през първото тримесечие е намалял с 14.2%

Транзитът на нефт през територията на Украйна е намалял през първото тримесечие на тази година с 14.2% в сравнение със същия период на миналата година - до 2.96 млн. тона. Това съобщиха от компанията - оператор на нефтопреносната система на страната "Укртранснафта".

"Обемът на транспортирания нефт до нефтопреработвателните заводи в Украйна през периода между януари-март тази година възлиза на 525 900 тона (с 11.2% по-малко, отколкото за същия период на 2020 година), а транзитът - на 2.96 млн тона (с 14.2% по-малко на годишна база)", съобщават от компанията. Сред факторите, повлияли за намалението на обемите на транспортирания нефт през първата четвърт, се посочват пониженото търсене  на нефт от европейските потребители вследствие на наложените карантини мерки, а също така и плановия ремонт на нефтопреработвателните заводи в Унгария.

Резултатите за 2020 година показват, че транзитът на нефт по тръбопроводната мрежа през територията на Украйна към страните от Европа и Белорус е намалял с 0.4% до 13.72 млн. тона.

"Укртранснафта" е 100% собственост на компанията "Нафтогаз Украина". Мрежата от магистрални нефтопроводи е с дължина почти 4.8 хил. км, а диаметърът на тръбите е от 159 мм до 1 220 милиметра. На входа капацитета на нефтопроводите е 114 млн. тона нефт на година, а  на изхода - 56.3 млн. тона.

Нефтопреработвателната промишленост на Украйна работи с нефт, внесен от Русия. Украйна и сама добива нефт, но той е много малко - 1.5-2 млн. тона. Продукцията й се използва от предприятията от нефтохимическата промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във