Банкеръ Daily

Свят

Трансатлантическата търговска война се разгорещява. Може ли да бъде спряна?

Европа се надява, че ключовите преговори със САЩ през следващата седмица ще разсеят опасността от въвеждането на американски наказателни мита за автомобилите и трансатлантическа търговска война.

Но очакванията за срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която ще се проведе в сряда (25 юли), не може да бъдат по-ниски. 

Анализаторите казват, че всичко, различно от бедствие, ще бъде успех.

Съединените щати наложиха мита за вноса на алуминий и стомана от ЕС, докато Евросъюзът отговори с нови тарифи на американски стоки. Сега Тръмп заплашва да повиши митата за внос на автомобили и части от Европа на 20 процента.

Еврокомисарят по търговията Сесиля Малмстрьом, която също ще участва в преговорите, заяви в аванс, че целта на посещението е да се "намали температурата".

"Целта на посещението на Юнкер е да се установят добри отношения, да се направи опит за деескалация на... и да видим дали можем да обсъдим проблемите", обясни Малмстрьом, цитирана от CNN. 

САЩ и Европейският съюз имат най-сериозните търговски взаимоотношения в света, които се оценяват на над 1.1 трилиона долара годишно. Но експертите твърдят, че Тръмп ще продължи да разкъсва тази здравословна бизнес връзка.

Всички очакват Тръмп да повиши митата за внос на автомобили.

Наред с това американският президент изказа доста агресивни позиции още преди срещата. 

Доналд Тръмп реагира остро на глобата, наложена на Google, от страна на Европейските антимонополни регулатори.

"Казах ви! ЕС току що удари с глоба за 5 млрд. долара една от нашите велики компании. Те наистина се възползват от САЩ, но това няма да продължи дълго!", написа Тръмп в Twitter. 

В петък той обвини Европа (и Китай), че те поддържат валутите си слаби, докато доларът се засилва, за да "отнемат голямо конкурентно предимство на Съединените щати".

Facebook logo
Бъдете с нас и във