Банкеръ Daily

Свят

Трайно понижение на новозаразените в Германия

Германските здравни власти съобщават за трайно понижение в броя на новозаразените с коронавирус, което може да е знак, че ваксинационната кампания в страната дава резултати, предаде ДПА.
Днес институтът "Роберт Кох" съобщи за 18 034 новозаразени през последните 24 часа, което е спад от 19 процента спрямо същия ден от миналата седмица. Новите смъртни случаи са 285, а преди седмица са били 312.

Броят на новозаразени на 100 000 души за седемдневен период е паднал до 132,8 спрямо 160,6 преди седмица. В редица северни провинции темпото на заразяване е намаляло дори повече. Броят на пациенти в интензивни отделения се е стабилизирал, като вчера те са били 4955.

Освен това индексът на заразяване е слязъл под критичната стойност 1 през последната седмица и сега е 0,82, тоест 100 заразени сега заразяват други 82 души.

Епидемиологичната ситуация във Франция бавно се подобрява, но болниците продължават да поемат висок брой болни от COVID-19 и някои експерти се тревожат, че разхлабването на ограниченията може да е прибързано, предаде Франс прес.

Всички показатели за разпространението на новия коронавирус - индекс на заразяване, брой новозаразени и тенденции в него, процент положителни проби от броя на тестовете - са благоприятни. От средата на миналата седмица се регистрират между 20 000 и 30 000 новозаразени дневно, далеч по-малко от периода между края на март и средата на април, когато бяха между 40 000 и над 50 000. Така и обаче не беше достигнат прагът от 5000 новозаразени дневно, който правителството беше заложило за отмяна на локдауна в средата на декември.

Този път не е поставена подобна цел за отварянето на откритите пространства в заведенията, на магазините и културните обекти и промяна на полицейския час от 21 ч. от 19 май. Президентът Еманюел Макрон единствено спомена възможността да се задействат "аварийните спирачки" в департаменти, които надхвърлят 400 новозаразени на 100 000 души върху седемдневен период. Това е по-висок праг от 250-те новозаразени за "максимална тревога", който се ползваше дотогава и който според редица епидемиолози все още е твърде висок.

"Всички други страни залагат много по-ниски прагове", заяви във в. "Монд" Доминик Косталиола, научен ръководител в Националния институт за здравеопазване и медицински изследвания.

"В момента броят на заразените намалява, но едва сме преминали пика. Разхлабваме ограничения, без в действителност да сме намалили натиска над болниците", добави тя.

Ваксинацията във Франция напредва, като в понеделник са поставени 546 907 инжекции, а оттогава всички на възраст от 18 до 50 години вече могат да се ваксинират с обикновено деклариране на съпътстващо заболяване, но без да представят медицинска бележка.

Близо една трета (31,3 процента) от пълнолетното население е получило първа доза ваксина, а 13 процента са и с двете дози, но това все още не е достатъчно, за да гарантира намаление в разпространението на вируса, заяви Косталиола.

Броят на пациенти в реанимации спада от 26 април, но остава висок. Вчера те все още са били над 5500, което е 108 процента запълване на първоначалния капацитет. Темпото на смъртните случаи също спада, като вчера в болници са починали 243 души спрямо 311 в понеделник.

На 19 май освен това ще се отворят спортните обекти за зрители, с лимит до 800 души на закрито, а от 9 юни се отварят кафенетата и ресторантите с маси до 6 души максимум, спортните зали и вече могат да се събират до 5000 души в културни и спортни обекти след представяне на санитарен пропуск. От 30 юни е планирано да се прекратят лимитите и полицейският час.

Facebook logo
Бъдете с нас и във