Банкеръ Daily

Свят

Трагедия в най-големия бежански лагер в Европа

Мория - най-големият бежански лагер в Европа - изгоря до основи миналата седмица. Близо 13 хиляди бежанци останаха без подслон, вода, тоалетна и малкото лични вещи, които са притежавали. Някои от бездомните вече имат палатки, раздадени им от неправителствени организации. Други сами са изградили малки колиби от бамбук и големи листа, съобщава Би Би Си.

Лагерът Мория първоначално е проектиран да приюти 3000 мигранти и бежанци. Хората от 70 държави бяха приютени там, но повечето бяха от Афганистан. Пожарите са започнали часове след съобщенията, че 35 души са дали положителни тестове за коронавирус в лагера.

Гърция заяви, че ще построи постоянен център за приемане на мигранти и бежанци на остров Лесбос, за да замени разрушения. Премиерът Кириакос Мицотакис обясни, че новият център е шанс за нормализиране на политиката за обработка на пристигащите мигранти. Проблемът е, че жителите не Лесбос не искат нов лагер и казват, че искат шансът им за по-добър живот да бъде пренесен в други страни от Европейския съюз. Самите мигранти и бежанци обявиха, че искат да ги изпратят другаде и не им се стои повече на този остров.

“Трябва да ни закарат в Атина, в Германия или в друга европейска държава”, казват те.

Въпросът как да се справим с масовите пристигания на мигранти, главно в Италия и Гърция, разделя ЕС от години. И двете страни обвиниха по-богатите северни държави, че не са успели да направят повече. Членове на ЕС от Централна и Източна Европа са открито против идеята за поемане на квоти за мигранти.

България е предложила на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер, които се намират там без родителите си. Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без подслон. 

И други държави са предложили вече на Гърция да приемат мигранти от лагера. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във