Банкеръ Weekly

Свят

Това лято лидерите го дават скромно

Коронавирусната пандемия ограничи възможностите за почивка на големите

Любимото хоби на Тръмп
S 250 8c1b0337 8a78 44c9 87be 0a6c39709509
S 250 f7c09c13 e70a 4a85 b7cc f7a2c961f414
S 250 92714f74 5294 4f8f b1f0 2c58fdc55d13
S 250 d76b7c30 59d1 4b4e 9e15 b6b4d5d30ef2

Ако ги попитате дали си почиват, те ще отговорят: "О, не. Само презареждаме, за да можем да работим още по-усърдно. А междувременно гледаме да отхвърлим и по някоя задача". Това е стандартният отговор на политическите лидери, когато ги запитат как ще прекарат лятната си отпуска. И все пак тази година ще е различна и за тях, подобно на всички останали хора – коронавирусът ги принуди наистина да се ориентират към по-скромни почивки.

Американският президент Доналд Тръмп замина за две седмици в лъскавия си Национален голф клуб "Тръмп" в Бедминстър, Ню Джърси.

По правило ръководителите на САЩ винаги са критикувани за начина, по който харчат парите на данъкоплатците по време на почивката си, но случаят с Тръмп е по-особен. Докато не беше влязъл в Белия дом, той безмилостно порицаваше предшественика си Барак Обама заради играта му на голф и въобще заради излизането му в отпуск. Когато сам бе кандидат за президент, обеща, че няма да прави така – ще работи и няма да има време за голф. Откакто застана начело на САЩ обаче Тръмп почти не пропуска уикенд, в който да се яви на игрището – обикновено негова собственост, с което пък му осигурява допълнителна реклама.

Разбира се, самият държавен глава отказва да определи посещенията си в Бедминстър като ваканция. "Това не е почивка, там съм на работа", каза той през 2019-а.

Още нищо не ми е известно за отпуска на президента, заяви преди дни Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин. Впрочем в официален отпуск Путин не е излизал от толкова отдавна, че никой и не помни кога това се е случило за последен път. Работата му е като доменна пещ, която не може да бъде гасена – истинско изключване е невъзможно, поясни Песков. Максимумът, който руският президент можел да си позволи, било да прекара два-три дни сред природата в Сибир или на Урал. По правило на такива пътувания той се отправя в компанията на военния си министър Сергей Шойгу.

Но и самата му почивка трудно можела да се нарече така, толкова физически натоварена била. "Толкова ходих по баирите, че още краката ми се обаждат", призна Путин миналата година, след като прекара рождения си ден в сибирските планини.

Британският премиер Борис Джонсън се насочи към Шотландия за двуседмична лятна ваканция. Самият той скромно, по британски, каза, че ще си позволи "да вмъкне в графика си кратка ваканция у дома, ако е възможно" – в компанията на годеницата си Кари Симъндс и новородения им син.

Преди седмици Джонсън посъветва хората да помислят за чудесните възможности за почивка в Обединеното кралство: "Най-щастливите ми спомени от почивки са именно от ваканции тук, във Великобритания, с пластмасова кофичка и лопатка например, и аз напълно и докрай ви го препоръчвам и съм сигурен, че страхотно ще си прекарате лятото".

След борбата за възстановяване на европейската икономиката от пандемията френският президент Еманюел Макрон също има нужда да си отдъхне. В началото на август заедно със съпругата си Брижит той пое на юг, към Лазурния бряг, където се намира Брегансон – лятната резиденция на френските държавни глави.

Макар и предварително да обяви, че почивката му ще е "спокойна и изпълнена с прилежна работа", Макрон не е от хората, които ще си седят у дома и няма да си подадат носа навън. Той и съпругата му често излизат – дали за да пият кафе на някоя тераса или да похапнат в малък местен ресторант. Преди дни например бяха забелязани да вечерят в пицария в градчето Борм ле Мимоза, където президентът не пропусна да поприказва и с местния кмет.

Почивката на Макрон бе неочаквано прекъсната заради пътуването му до Ливан, продиктувано от катастрофалната експлозия на пристанището в Бейрут, но отново бе възобновена.

Германските политици се насочиха към домашни дестинации през това лято заради ограниченията при пътуване в чужбина. Канцлерката Ангела Меркел не се открои от останалите и също реши да прекара почивните си дни в родината. Запитана от ZDF накъде точно ще се насочи, тя отговори кратко: "Германия", без да даде никакви подробности. В предишните години тя обичаше да почива в планините на Южен Тирол и Северна Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във