Банкеръ Daily

Свят

Топ юристи ще защитават Тръмп по делото за импийчмънт

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп назначи двамата адвокати в екипа, които ще го защитават на делото за импийчмънта му. Това са прокурорът от Алабама Дейвид Шон и Брус Карстър, прокурор от Пенсилвания, съобщи Асошиейтед прес.

Процесът срещу Тръмп, първият президент в американската история, подложен на импийчмънт два пъти, се основава на обвинения, че той е подтикнал поддръжниците си да щурмуват на 6 януари сградата на Конгреса, по време на заседание за утвърждаване на изборната победа на Джо Байдън. Защитата ще разчита на аргумента, че процесът е неконституционен, защото Тръмп вече не заема президентския пост.

В раздел 115 на американското федерално законодателство е записано, че подтикването към бунт срещу държавата представлява криминално деяние. „Всеки, който подстрекава, помага или сам участва в бунт срещу институциите на държавата, трябва да понесе наказание по силата на това право“, се казва там. Личност, осъдена по този параграф, няма право да заема повече никакви официални постове в държавата, а опитът за държавен преврат може да бъде наказан с лишаване от свобода до 20 години.

Въпросът с възможността за импийчването на Тръмп след слизането му от власт предизвиква спорове, както сред политиците, така и сред правните експерти.

Според чл. II ал. 4 на Конституцията на САЩ “президентът, вицепрезидентът и всички държавни служители на САЩ могат да бъдат отстранени от поста си чрез импийчмънт, след като са осъдени за измяна, подкуп или други сериозни престъпления и нарушения“. В чл. I ал. 3 обаче е записано, че гласуването на импийчмънт не може да се простира отвъд “отстраняването от длъжност и забрана да се заеме или да се радва” на всеки пост в САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във