Банкеръ Daily

Свят

Топ банкерите са напуснали Лондон още преди Брекзит

След излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз дойде време да се преосмислят отношенията между Брюксел и Лондон.

Близо 100 високоплатени банкери са избягали Великобритания преди да напусне Европейския съюз на 31 декември, съобщи Ройтерс, като се позова на данни от Европейския банков орган.

В годишното си проучване на банкерите, които печелят 1 милион евро или повече на година, органът установява, че през 2019 г. Великобритания са напуснали 95 високоплатени банкери. През същата година на Острова обаче все още са живеели и работили 71 процента от най-добре платените банкери в блока.

След излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз дойде време да се преосмислят отношенията между Брюксел и Лондон. През април Европейският парламент ратифицира Споразумението за търговия и сътрудничество, за да смекчи удара за бизнеса и гражданите. 

През юли Великобритания поиска „значителни промени“ на Северноирландския протокол от сделката за Брекзит с Европейския съюз. В изявление до парламента министърът за Брекзит Дейвид Фрост призова Брюксел да предоговори Северноирландския протокол, договорен с ЕС преди 18 месеца. Той заяви, че Обединеното кралство иска Брюксел да се откаже от правото си да отнася споровете по Протокола до Съда на Европейските общности и да позволи стоки, които не отговарят на европейските стандарти, да продължат да се продават в тази част на Обединеното кралство.

Фрост също така призова за по-малко проверки на стоки и продукти, преминаващи през Ирландско море, като повтори твърденията на правителството, че те представляват 20 процента от всички гранични проверки на ЕС за храни и животни.

Британското правителство бе подложено на натиск от компании, включително Marks & Spencer, да намери решение на проблемите от протокола, които според бизнеса водят до забавяния при доставките в Северна Ирландия. Но всяко отстъпление от сделката, която Борис Джонсън договори преди по-малко от две години, допълнително ще отнеме от доверието във Великобритания.

ЕС настоява споразумението да се прилага както е договорено първоначално, за да може по този начин да се защити единният пазар и да се избегне това Северна Ирландия да се използва като заден вход за достъп до блока. През март ЕС започна законова процедура срещу Великобритания заради едностранното забавяне на прилагане на части от сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във