Банкеръ Daily

Свят

Тонът на Европа към Китай не бе толкова рязък, колкото Байдън очакваше

В Брюксел Байдън наблегна на китайската заплаха и призова европейците да действат предпазливо.

На срещата на върха ЕС-САЩ тонът на Европа към Китай не бе толкова рязък, колкото президентът на Съединените щати Джо Байдън очакваше. 

На 14 юни след срещата на върха на НАТО в Брюксел бе публикувано комюнике, в което лидерите на страните-членки на алианса заявиха, че Китай е "системно предизвикателство“. В същото време в изявление ден по-рано след срещата на върха на Г-7 бяха отправени обвинения срещу Китай по въпросите за правата на човека в Хонконг и Синдзян, както и за проследяването на източника на коронавируса.  

В Брюксел Байдън наблегна на китайската заплаха и призова европейците да действат предпазливо. Те се съгласиха, но заеха умерена позиция. Въпреки че и в двете срещи  се споменава за Китай, тонът не бе толкова категоричен,  както са очакваха САЩ. След срещата на Г-7 френският президент Еманюел Макрон заяви пред журналисти, че Г-7 не е клуб, който предприема враждебно отношение към Китай. Групата се надява да си сътрудничи с Китай в справянето с климатичните промени, в сферата на международната търговия, политиката за развитие и други. Германският канцлер Ангела Меркел също посочи, че по някои въпроси са съперници с Китай, но в други са партньори.

Досега Европейският съюз се опитваше да поддържа стратегически баланс между Китай и САЩ. Но военната експанзия на Китай, претенциите му за суверенитет в по-голямата част от Южнокитайско море и масовите преследвания на уйгурите в Северозападен Китай измениха настроенията в Брюксел.

"Китай е системен съперник за ЕС. Ние сме силни икономически конкуренти, без никакви въпроси и за това се нуждаем от инструменти", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след разговорите с Байдън.

"Нуждаем се от инструменти за сигурност в рамките на цифровия пазар - например 5G инструментариум, но също така и преки чуждестранни инвестиции, инвестиционен скрининг ... за да се гарантира, че има равни условия. Що се отнася до самата система, това са правата на човека и човешкото достойнство. Това е основният въпрос, който ясно ни разделя", добави фон дер Лайен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във