Банкеръ Daily

Свят

Тони Блеър предрече края на господството на Запада

Бившият британски премиер Тони Блеър предрече края на епохата, в която господстващата сила бе Западът. Според Блеър, който бе министър-председател в периода 1997 г. - 2007 г., Китай ще предизвика най-големите геополитически промени в света.

Според него наближава краят на западното господство в политиката и икономиката. „Най-големите геополитически промени през този век ще бъдат провокирани от Китай, а не от Русия. Най-вероятно светът ще бъде многополюсен“ - посочи Блеър по време на лекция, организирана от британско-американската фондация „Дичли“. Според политика за първи път в съвременната история Изтокът и Западът ще изравнят силите си.

Китай вече е втората „най-мощна суперсила в света“ и се изравни със САЩ в много технологични области. Населението му е 1.3 милиарда души, което е повече от населението на Европа и Северна Америка.

„Това е древна цивилизация, една от най-ярките култури и там хората стават все по-образовани и проспериращи. Така че превръщането на Китай в суперсила е естествено и оправдано. Това не е Съветският съюз“ - посочи Блеър. Той не изключи, че Пекин ще реши да „завладее Тайван“ със сила, но уточни: „Не ме разбирайте погрешно - не казвам, че Китай скоро ще се опита да превземе Тайван със сила. Но ние вече не можем да предвиждаме политическите си ходове, сигурни, че той няма да опита да го направи“.

В същото време Блеър предвижда, че Иран, Русия и други страни могат да станат съюзници на Китай. В тази връзка бившият премиер обърна внимание на разногласията в Г-20 по отношение военната операция на Русия в Украйна.

Тони Блеър е на мнение, че Западът трябва да увеличи военните си разходи, за да може, при необходимост, да се изправи срещу Китай. В същото време обаче Западът трябва да бъде прагматичен и неагресивен. В края на речта си Блеър призова Западът да използва мека сила и да привлича подкрепата на страните от Африка, Близкия изток, от Индия и Индонезия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във