Банкеръ Daily

Свят

Тони Блеър поведе борба срещу Брексит

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че напускането на ЕС е заплаха за бъдещето на Великобритания, и оглави борбата против Брексит, съобщи Ройтерс.

В реч пред проевропейската организация "Отворена Великобритания" Блеър призова противниците на Брексит да се обединят, заявявайки, че при гласуването на референдума не е било достатъчно ясно какво означава да се подкрепи излизането, както и че правителството е поело курс към "Брексит на всяка цена".

"Хората гласуваха, без да знаят какви са истинските измерения на Брекзита. С времето обаче тези измерения стават ясни и затова е тяхно право да променят решението си", каза Блеър.

"Нашата мисия е да ги убедим да направят това", подчерта той. "Сега не е време за отстъпление, безразличие, нито за отчаяние, а е време да се изправим в защита на убежденията си", заяви той.

Блеър разкритикува премиера Тереза Мей и останалите в правителството, които по време на кампацията за референдума са били за оставане в ЕС, а сега са обещали да извадят Великобритания от единния пазар по политически причини, чиито предимства преди са защитавали. "Те не карат този автобус. Тях ги карат", каза той.

Блеър, който бе премиер от 1997 до 2007 г., каза още, че сред рисковете, които крие излизането от ЕС, е въпросът за разпадането на Великобритания, който по думите му "отново е на масата". Бившият премиер посочи, че шотландците са отхвърлили независимостта на референдума си през 2014 г., но сегашните обстоятелства всъщност работят в подкрепа на тезата на шотландските националисти за отделяне от Обединеното кралство.

Шотландия подкрепи оставането си във Великобритания на всенародно допитване през септември 2014 г., но проевропейската Шотландска национална партия твърди, че решението за Брекзит отново повдига въпроса за независимостта, тъй като повечето шотландци са гласували за членството в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във