Банкеръ Daily

Свят

Тома Биков: Румен Радев предизвика политическа криза

"Очевидно този парламент няма потенциал да излъчи правителство. Ние опитахме в тази тежка ситуация да предложим адекватно правителство. За съжаление нито една партия не го прие. Оттук нататък виждаме безпомощност." Това заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Той обвини Румен Радев в предизвикване на политическа криза. Според Биков цялата отговорност в момента пада върху президента. По неговите думи „президентът е един от факторите, довел до тази патова ситуация”.

„Не може да се поставя под риск целия изборен процес, защото тези промени, които бяха гласувани вчера в правната комисия, рискуват нормалното провеждане на избори и поставят под въпрос тяхната легитимност. Изборното законодателство буквално се пренаписа фундаментално за една нощ. Това е абсолютно ненормално. Президентът да назначава състава на ЦИК – това никога не е било. Нашият изборен процес се е основавал на това партиите да се самоконтролират. Въпросът е кой ще контролира кандидата за президент. Как ще се осъществят всички предложени промени? Накрая ще се окаже, че сме провели нелегитимни избори и от политическа криза ще влезем в конституционна, и изобщо криза на демократичното управление, което би било престъпление срещу българските граждани”, каза Биков.

„Ако някой си мисли, че губи на изборите заради Изборния кодекс, ще му го кажа директно: „Губиш, защото хората ти нямат доверие”. Изборният кодекс е важен за провеждането на честни и прозрачни избори. А предложенията са некомпетентни”, добави депутатът от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във