Банкеръ Daily

Свят

Токио и Сеул да си сътрудничат срещу Пхенян, предлага Йошихиде Суга

Йошихиде Суга

Япония и Южна Корея трябва да си сътрудничат, за да противодействат на всяка заплаха от Северна Корея, каза днес новият японски премиер Йошихиде Суга в телефонен разговор с южнокорейския президент и отправи призив двете съседки да поправят накърнените си от спорове връзки, предаде Ройтерс.

Отношенията между двете страни, съюзнички на САЩ, се влошиха рязко през последната година заради военновременната им история и търговията, особено по въпроса за корейските работници, принуждавани да полагат труд в японски фирми по време на японското колониално управление през 1910-45 г.

Казах на президента Мун, че не можем да оставим настоящите си много трудни отношения там, където са в момента, отбеляза Суга пред журналисти след разговора си с Мун Дже Ин. 

Сътрудничеството между Япония и Южна Корея, както и между Япония, САЩ и Южна Корея, е решаващо за справяне със Северна Корея и други проблеми, посочи Суга. Той изтъкна, че Япония ще продължи да очаква съответните действия от Южна Корея, но не уточни какво има предвид.

Разговорът с Мун е бил по искане на Сеул, обяви Токио.

В писмо до Суга миналата седмица южнокорейският президент заяви, че е готов по всяко време да разговаря за подобряване на връзките.

Миналата седмица Суга пое премиерския пост от Шиндзо Абе, който се оттегли по здравословни причини.

Южнокорейската агенция Йонхап предаде днес, че по време на телефонния разговор президентът Мун е казал, че двете държави трябва да намерят най-доброто решение за принудителния труд по време на войната.

В първия си телефонен разговор със Суга Мун е посочил също, че Южна Корея и Япония са най-близки приятели, предаде Йонхап като се позова на брифинг, даден от президентството в Сеул.

Конфронтирайки се по въпроса за масовото сексуално робство в Азия за японската армия по време на Втората световна война и за използването на принудителен труд от японския окупатор, двете съседни държави си наложиха реципрочни търговски ограничения, отбелязва Франс прес.

През 2018 г. Южнокорейският върховен съд допълнително нагнети напрежението с решението си, че жертвите на принудителен труд са в правото си да търсят обезщетения в Япония.

Токио обаче смята, че това съдебно решение противоречи на договор, подписан през 1965 г., между Япония и Южна Корея, за нормализиране на двустранните отношения и погребване на историческите им спорове. Днес Суга остана на същата позиция, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във