Банкеръ Daily

В. "Акшам":

Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци

Никос Анастасиадис

"Тоягата на ЕС се обърна срещу кипърските гърци", пише в заглавие днес турският в. "Акшам".

Според изданието Гърция и Кипър са се отдалечили от целта си да осигурят санкции на ЕС срещу Турция, за което е спомогнало и упорството на Кипър да блокира налагането на санкции срещу Беларус.

Кипърските гърци поставиха като условие за своето съгласие за беларуските санкции приемането на мерки, които да принудят Турция да спре газовите си проучвания в райони около острова.

"Акшам" цитира мнението на високопоставен представител на ЕС, изразено пред Ройтерс, че "диалогът е намалил необходимостта от санкции" по отношение на Турция и в момента "на ниво ЕС няма консенсус" за такива.

Дори френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон предупреди Кипър, че трябва да се откаже от блокадата на санкциите по отношение на Беларус, с думите: "това не е във ваша услуга", пише турският вестник.

"Турция играе умно, изглежда сме притиснати към стената", коментира и кипърски гръцки дипломат, цитиран от изданието.

Кипър остава отдаден на преговорите за обединение с кипърските турци, но не под заплаха, заяви кипърският президент по повод на спор, задълбочил напрежението между Гърция и Турция и попречил на ЕС да вземе решение за Беларус, предаде Ройтерс.

"За да може преговорите (за обединение на Кипър) да бъдат възобновени с реалистични изгледи за успех, е задължително да се създаде климат, който ще може да осигури конструктивни и добронамерени преговори..., а не при условия на сплашване или под заплаха," каза кипърският президент Никос Анастасиадис в обръщение пред Общото събрание на ООН.

Поредният опит за обединение на Кипър се провали в средата на 2017 г. Всяка от двете страни в спора обвинява другата за провала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във