Банкеръ Daily

Свят

Титанична битка за Брексит очаква Борис Джонсън днес

Британският министър-председател Борис Джонсън, загубил всички важни гласувания в парламента от встъпването си в длъжност, е изправен пред титанична битка днес, когато ще представи своята сделка за Брексит с Европейския съюз пред подозрителните депутати.

Джонсън залага политическата си съдба на това да успее да спечели мнозинство в подкрепа на сделката за Брексит, постигната в четвъртък между британското правителство и другите 27 държави от Европейския съюз, пише в анализ на АП.

Ако депутатите одобрят сделката, тогава Великобритания ще бъде напът да напусне ЕС на планираната дата за Брексит - 31 октомври. Това обаче не е лесна задача за Джонсън.

С 288 депутати в Камарата на общините неговата Консервативна партия няма мнозинство в 650-членната палата. В резултат Джонсън ще разчита на подкрепата на представители на други партии и независими депутати, за да постигне успех с минимална разлика. Това е още по-трудно сега, когато съюзниците на Джонсън в парламента - 10-те депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), отхвърлят неговата сделка като лоша за региона.

Може да се твърди, че Джонсън има по-голям шанс от предшественичката си Тереза Мей да получи одобрение за своята сделка, след като много привърженици на Брексит в Консервативната партия изглеждат готови да го подкрепят.

Една от главните причини, поради които Мей не успя да получи одобрение от депутатите за своята сделка с ЕС при три отделни гласувания по-рано тази година - при последното тя събра с 58 гласа по-малко, беше, че членовете на т. нар. Група за европейски изследвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласува против. Смята се, че почти всички членове на ГЕИ са готови да подкрепят сделката на Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засили натиска върху британските депутати, като намекна, че сега, когато има сделка, не е необходимо ново удължаване на срока за Брексит.

Макар че тази власт е в ръцете на 27-те лидери от ЕС, неговите коментари, изглежда, имат за цел да представят утрешното гласуване като остър избор за британските депутати - между предложението на Джонсън и рисковано напускане "без сделка" на 31 октомври. Пълното изоставяне на Брексит е друга, макар и малко вероятна, възможност, подкрепяна от проевропейските Либерални демократи.

Юнкер и Джонсън, изглежда, залагат на това, че широко разпространените тревоги от раздяла "без сделка", която британското правителство признава, че би причинила явно икономическо забавяне и възможен недостиг на храни и лекарства, могат да смекчат съпротивата срещу новия план.

Калъм Пикъринг, старши икономист в "Беренберг", каза, че коментарите на Юнкер, "като се вземе всичко предвид, вероятно повишават шансовете на Борис Джонсън да прокара сделка", като убеди някои опозиционни депутати, че одобряването на плана е единственият начин да се избегне опасна раздяла "без сделка".

"Джонсън има шанс, но ще му бъде трудно", каза Пикъринг.

Ако северноирландската ДЮП не промени позицията си, съдбата на сделката може до голяма степен да зависи от членовете на главната опозиционна Лейбъристка партия, която има 244 депутати. Двайсетина от тях, представляващи предимно подкрепящи Брексит части на страната, по-рано показаха желание да подкрепят сделката, за да уважат резултата от референдума за Брексит през юни 2016 г.

Повечето депутати на лейбъристите ще гласуват против, след като партийният лидер Джереми Корбин изрази неодобрение към сделката. Против ще гласуват също така 36-те депутати на Шотландската национална партия и 19-те депутати на Либералните демократи.

Анализаторът от Лондонското училище по икономика Тони Травърс каза, че Джонсън ще има нужда и от подкрепата на някои депутати от Консервативната партия, които бяха наказани за това, че гласуваха срещу правителството при предишни гласувания за Брексит.

"Ще бъде много, много по-трудно, отколкото което и да било от гласуванията на Тереза Мей", предсказа той за днешното противопоставяне. "Разликата ще бъде три, четири, пет (гласа) в полза на едното или другото."

Още едно евентуално усложнение може да се появи на днешното гласуване, ако опозиционните депутати се опитат да внесат поправки в предложението, така че да може да бъде дадено одобрение само ако обществото подкрепи сделката на референдум. По-рано ЕС даде да се разбере, че е готов да даде удължаване за т. нар. демократично събитие.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами омаловажи значимостта на коментарите на Юнкер.

"Не е в правомощията на Жан-Клод Юнкер да изключи възможността за удължаване, ако отхвърлим сделката на Борис Джонсън утре", заяви Лами в Туитър. "Даването на удължаване зависи от лидерите на 27-те в ЕС."

Facebook logo
Бъдете с нас и във