Банкеръ Daily

Свят

Тирана е най-динамично развиващата се столица на Балканите

Тирана, подобно на София, си има своя планина - Дайти.

На днешния ден през 1920 г. Тирана е определена за новата столица на Княжество Албания ("Страната на орлите").

Тирана (на албански: Tiranë или Tirana) е разположена на двата бряга на река Ишми (Лана). Тя е и най-големият град в страната. Основана е през 1614 г., Тирана става столица на Албания на 27 март 1921 г., наместо пристанищния град Дуръс.

От 8 февруари 1920 г., по силата на решение на конгреса в Люшня, Тирана е избрана за столица на новосъздадената по силата на решение на Великите сили - държава Албания. През същата година е създаден първият парламент в Албания. Решението за превръщане на Тирана в столица е официализирано на 31 декември 1925 година.

Тирана, подобно на София, си има своя планина - Дайти (на албански: Mali i Dajtit). Тя е разположена непосредствено на изток от столицата. Затова често е наричана "планината на Тирана". В този смисъл Дайти има за албанската столица значението, което има Витоша за София. Лифт ще ви отнесе до върха на планината и можете да видите столицата от птичи поглед.

Дайти е и един от първите четири национални парка на Албания, обявен за такъв през 1966 г. заедно с Логара, Валбона и Дренова. През зимата планината често е покрита със сняг, и е популярна за отдих на столичното население на Тирана, в която рядко пада сняг. Склоновете на планината са гористи и покрити с бор, дъб и бук. Във вътрешността на Дайти могат да се видят каньони, водопади, пещери, езеро, както и стара крепост. Дайти е най-западната планинска верига от т.нар. Албански планини. Най-високият й връх също се нарича Дайти и се издига на 1613 метра.

Националният парк Дайти заема площ от около 29 384 хектара и е под юрисдикцията и управлението на община Тирана, а преди е бил подопечен на албанското министерство на горското стопанство.

Тирана е главният индустриален и културен център на Албания. Най-важните отрасли са производството на земеделски продукти и на машинни съоръжения, текстил, фармацевтични и метални изделия. След 20-те години на миналия век Тирана бързо се разраства и развива нови индустрии, което води и до увеличаване на населението на града. След свалянето на комунистите от власт през 1991 г. следва нова вълна, която бързо увеличава население то на столицата, поради многото жители, идващи от селата в града, за да търсят работа.

Днес в Тирана са налице опити за развитие на туризма въпреки че те са възпрепятствани от политическата нестабилност в района, която се дължи на военните конфликти през 90-те в Албания и съседните Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Тирана е най-динамично развиващата се столица на Балканите.

Една от забележителностите на Тирана са площадът с паметника на Георги Кастриоти Скендербег (на албански: Gjergj Kastrioti Skënderbeu; 1405917 януари 1468 г.) (Георги Кастриката, Кастриоти) е национален герой на Албания, възпят в народни песни. Други интересни туристически места около централния площад са Съборната Православна църква "Възнесение Христово", Централната джамия "Етем Бей", Националната Операта и балет, Часовниковата кула (от 1822 г.) - символ на града. Историческият музей също ви очаква. На фасадата му е голямата мозаечна композиция "Албанците", а зад сградата на музея е и Бюрото за туристическа информация. За изминалите времена напомня музеят на Енвер Ходжа (управлявал страната 45 г.), изграден по архитектурен проект на дъщерята на комунистическия лидер. Бил е музей до 1991 г. а след това конгресен център.Днес не се полагат грижи за поддържането му.

Сред разходката из града, човек трябва и да почине и да хапне. Сред заведенията с добра кухня можем да отделим тези от веригата "Розафа", които предлагат пица и морски дарове, както и Гювендия, и българският ресторант "Файтона" и тези от българската верига "Хепи".

Летището "Майка Тереза" е на 14 км от Тирана.

Тирана е родно място на Фатос Танас Нано (на албански: Fatos Thanas Nano). Албанският политик, три пъти премиер на Албания. Той е основател на Албанската социалистическа партия, реформираната Албанска партия на труда. Нано има научна степен в политическата икономика, като е и професор по икономика в Тиранския университет.

Гръцкият поет, писател и дипломат Георгиос Сеферис, псевдоним на Йоргос Сефериадис (1900-1971 г.), е работил в гръцкото посолство в Тирана през периода между 1936 и 1938 година. Сеферис е смятан за един от най-значимите гръцки поети на XX век, той получава Нобелова награда за литература през 1963 година. В поезията му присъстват много образи от древногръцката митология, често свързани с Одисей, с когото той се чувства свързан, поради изгнанието си от родната Смирна. Влияние върху Сеферис оказват и френският поет символист Пол Валери, и англо-американският поет, драматург и литературн критик Томас Стърнз Елиът, гръцкият поет Константин Кавафис, американският поет, мезикант и критик Езра Паунд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във