Банкеръ Daily

Свят

Тимерманс за Брексит: Търпението на ЕС си има своите граници

Европейският съюз не може да продължава да отлага излизането на Великобритания от общността с по няколко седмици, заяви днес първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

Тимерманс каза пред германския в. "Велт", че ЕС е достигнал предела на това, което може да предложи на Великобритания като отстъпки за излизане от безизходицата.

"Не можем вечно да продължаваме по този начин в преговорите за Брекзит и все да удължаваме с няколко седмици", заяви той.

По думите му "сега британският парламент трябва да вземе решение и най-накрая да каже какво иска Лондон".

"Ключът сега е в Лондон. Ние имаме ангажимент към гражданите на ЕС, да защитаваме единния пазар на ЕС, да защитаваме Ирландия и да защитаваме принципите на Европейския съюз", заяви Тимерманс.

"Ще продължим да правим това с цялата решимост. ЕС също има своите предели. И ние достигнахме тези предели", каза той.

Според него е важно британската министър-председателка Тереза Мей и опозиционният лидер Джереми Корбин да постигнат споразумение за преодоляване на безизходицата, създадена от отхвърлянето от парламента на договорената от Мей сделка с ЕС.

Тимерманс заяви, че в случай на Брекзит без сделка британските граждани едва ли ще имат нужда от виза, ако желаят да посетят ЕС за кратък период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във