Банкеръ Daily

Свят

Тимерманс признава за грешки в стратегията по ваксинацията срещу Ковид

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс признава, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу новия коронавирус за страните членки.
Това той казва в интервю за неделния брой на германския в. "Тагесшпигел", цитирано от БТА. "Вярно е, че при поръчката на ваксини както в Брюксел, так и в страните членки бяха допуснати грешки", обяснява Тимерманс пред изданието. 
Готов съм да направя равносметка в края на пандемията - тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили, допълни Тимерманс. Първото, което трябва да се направи сега, е да се гарантира, че цяла Европа ще получи ваксина. 
Европейската комисия е поръчала общо най-малко 1.4 млрд. дози от четирите коронавирусни ваксини, които са одобрени за използване в Европейския съюз. Това на теория е повече от достатъчно за всичките 450 милиона жители на общността.
Комисията обаче е подложена на критика заради колебливия си подход и стратегически грешки при поръчването на ваксини. Разпределението на дозите от ваксините между страните членки се определя като несправедливо в някои столици на ЕС, отбелязва ДПА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също е получил писмата от лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, в които те призовават да бъде обсъден на европейско ниво проблемът с доставките на ваксини срещу коронавируса, съобщава висш представител на Евросъюза.

Следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март, на която ще бъде обсъдена координацията на мерките за справяне с Covid-19. 

Еврокомисията е съгласна с исканията на някои страни от Евросъюза разпределението на ваксините между европейските страни да е пропорционално на числеността на тяхното население. Това се казва в изявление на Европейската комисия, разпространено в събота в Брюксел в отговор на писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от шестте страни от Евросъюза - Австрия, България, Латвия, Словения, Чехия и Хърватия, които са поискали да се проведе среща на върха на ЕС за обсъждане на проблемите със справедливото разпределение на ваксините срещу новия коронавирус между страните от общността.

В отговора на ЕК се казва, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във