Банкеръ Daily

Свят

Тилърсън: Санкциите на САЩ срещу Русия ще останат, докато не се изтегли от Крим

Санкциите срещу Русия ще останат в сила, докато тя се изтегли от Украйна, заяви днес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на конференция за сигурност във Виена, съобщи Ройтерс.

"Никога няма да приемем окупацията на Русия и опита й да анексира Крим. Свързаните с Крим санкции ще останат, докато тя върне на Украйна пълния контрол над полуострова", подчерта Тилърсън на среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Докато произнасяше речта си, срещу него на първия ред в залата беше външният министър на Русия Сергей Лавров. По-късно днес двамата ще имат среща на четири очи, на която се очаква да обсъдят руското предложение за изпращане на въоръжени миротворци на ООН в Източна Украйна като допълнение към невъоръжените наблюдатели от ОССЕ, които вече са разположени там.

Тилърсън се възползва от случая да отправи предупреждение към Москва да не се меси в съседните страни и я обвини, че "въоръжава, ръководи, обучава и се бие на страната на антиправителствените сили в Украйна", съобщи Асошиейтед прес. Той я призова да изтегли военните си сили от източния украински регион Донбас и да изпълни ангажиментите си по Минските споразумения.

Тилърсън отговори също на критиките срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, като подчерта, че президентът на САЩ просто се е съобразил с реалността. Държавният секретар каза, че САЩ ще продължат да се придържат към решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо "две държави", ако това е желанието на двете страни. Той добави, че решението за окончателния статут на Ерусалим остава в ръцете на Израел и палестинците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във