Банкеръ Daily

Свят

Тилърсън: Руската намеса в изборите в САЩ е хибридна война

Намесата на Русия в американските избори от 2016 г. бе проява на хибридна война от страна на Москва, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

Президентът Доналд Тръмп "ясно е казвал на няколко пъти, че две страни като САЩ и Русия не могат да си позволят да нямат продуктивни отношения, но днес случаят не е такъв и всички знаем защо", каза Тилърсън пред служители на Държавния департамент в равносметка на работата си начело на американската дипломация.

"Русия избра да нахлуе в суверенна държава - Украйна. Русия избра да се меси чрез хибридна война в демократичния процес тук и в други страни", заяви Тилърсън.

На въпрос дали Белият дом споделя това мнение за руската намеса високопоставен представител на Държавния департамент отговори: "Той е държавният секретар и го каза."

Изразът "хибридна война" обикновено се употребява за описване на руските операции в Украйна, в които се прибягва до използване на тайните служби и на дезинформация, отбелязва АФП.

"Нашата стратегия с Русия беше да търсим области, в които все още може да се намерят възможности за сътрудничество и намерихме такива в Сирия. Не сме всеки ден на една позиция, но в някои дни сме. Мисля, че и двете ни страни държат на единна и стабилна Сирия в края на цялата тази война", каза Тилърсън.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във