Банкеръ Daily

Свят

Тилърсън призова страните от АСЕАН да спрат финансирането на Пхенян

Рекс Тилърсън

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова външните министри на страните от АСЕАН да направят повече, за да помогнат да се пресече финансирането на севернокорейската ядрена и ракетна програма и да сведат до минимум дипломатическите си отношения с Пхенян, предаде Ройтерс.

На първата си среща с всичките 10 членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) Тилърсън прикани също така страните, които имат претенции към острови в Южнокитайско море, да спрат строителството на тях и милитаризирането им, докато вървят преговори за договаряне на кодекс на корабоплаването в района.

Междувременно Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, в която мнозинство имат републиканците, на практика единодушно (с 419 гласа "за" и 1 против) гласува да бъдат наложени нови санкции на Северна Корея, насочени срещу превоза на стоки и използването на робски труд. 

Напрежението около ракетната и ядрена програма на КНДР се увеличава. Адмирал Хари Харис, командващият американските въоръжени сили в Тихия океан, предупреди законодателите, че въпросът вече не е дали Пхенян ще се сдобие с ядрена ракета, способна да достигне САЩ, а кога ще стане това.

Гласуваният закон забранява кораби, които са собственост на КНДР или на страни, отказващи да спазват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН срещу нея, да плават в американски води или да хвърлят котва в американски пристанища. Забранява се в САЩ да влизат стоки, произведени от Северна Корея с използване на принудителен труд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във