Банкеръ Daily

Свят

Тилърсън: Няма ново начало между САЩ и Русия

Отношенията между Съединените щати и Русия са в най-ниската си точка края на Студената война, заяви вчера държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Франс прес.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си Тилърсън каза, че двустранните връзки никога не са били толкова лоши след разпадането на Съветския съюз, "с много ниско равнище на доверие". "Като цяло това не е полезно за света", както и "за американския народ, за нашите интереси в областта на националната сигурност", отчете той.

В същото време Тилърсън прогнозира, че "няма да има ново начало" в отношенията между САЩ и Русия.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който бе приет в сряда в Белия дом от американския президент Доналд Тръмп, направи подобна песимистична констатация за двустранните връзки.

Тилърсън призна, че Русия може да се е намесила в президентските избори в Съединените щати през ноември, но припомни, че докладите на американското разузнаване са подчертали, че не може да се направи изводът, че това е повлияло на резултата от гласуването.

"Необходимо е да гледаме на тези отношения (руско-американските) в по-обща перспектива. . . за да ги възстановим, ако е възможно", каза той в заключение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във