Банкеръ Daily

Свят

Тилърсън горд с американската дипломация

Аз съм горд от нашата дипломация - това пише американският държавен секретар Рекс Тилърсън в статия във в. "Ню Йорк таймс". През изминалата година САЩ бяха изправени пред огромни предизвикателства в отношенията си със Северна Корея, Китай и Русия и в усилията си да победят международния тероризъм. Но американците трябва да бъдат окуражени от напредъка на Държавния департамент и на американската Агенция за международно развитие в усилията им за постигане на глобален мир и стабилност.

Агресивната стратегия на администрацията за противодействие на "Ислямска държава" предостави по-големи правомощия на американските военни командири на бойното поле, давайки на нашите сили повече свобода и бързина да правят онова, което могат най-добре в партньорство с местните сражаващи се сили. Като резултат от това глобалната коалиция за разгром на "Ислямска държава" ускори операциите си и на практика си върна всички територии, които преди това държеше "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, пише в статията Тилърсън. 

За Русия в статията Тилърсън казва, че САЩ имат лоши отношения с една надигаща се Русия, която нахлу в съседните Грузия и Украйна през последното десетилетие и подкопа суверенитета на западните страни, бъркайки се в техните избори. Тилърсън подчертава ангажимента на САЩ за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и посочва, че без мирно решение на украинската ситуация, което трябва да започне с придържането на Русия към Минските договорености, не може да има обичайни отношения с тази страна. 

И докато ние сме нащрек срещу руската агресия, ние признаваме необходимостта да се работи с Русия там, където се пресичат взаимните ни интереси, допълва Тилърсън и посочва, че няма по-очевиден пример за това от Сирия. 

За Северна Корея Тилърсън казва, че още с идването на власт Доналд Тръмп е идентифицирал тази страна като най-голяма заплаха за американската сигурност и се отказал от политиката на стратегическо търпение, която не е дала резултат. 

Като централен компонент в севернокорейската стратегия Тилърсън определя убеждаването на Китай да упражни своето решаващо икономическо влияние над Пхенян. Държавният секретар смята, че Китай може да направи още в тази насока.

Говорейки за Китай, Тилърсън казва, че САЩ ще продължат да преследват американските интереси в други области на сътрудничество, в това число търговския дисбаланс, кражбата на интелектуална собственост и смущаващите китайски военни дейности в Южнокитайско море и на други места. 

Относно Иран Тилърсън казва, че работата със съюзниците и с Конгреса ще продължи с цел отстраняване на многото недостатъци на иранската ядрена сделка, като същевременно се изградят единни усилия за наказване на Иран за неговите нарушения на ангажиментите му във връзка с балистичните ракети и на неговите дестабилизиращи дейности в региона.
       

Facebook logo
Бъдете с нас и във