Банкеръ Daily

Свят

Тихановска обяви начало на обща стачка в Беларус за оставка на Лукашенко

Ръководителката на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви днес началото на стачни действия, за да се упражни натиск за оставка на президента Александър Лукашенко, в деня след поредната голяма демонстрация срещу управляващите в Минск, предаде Франс прес.

От тази сутрин работещите в държавните предприятия и заводи, в транспортния сектор, миньори, преподаватели и учащи се започнаха да стачкуват, написа Тихановка в "Телеграм".

Опозиционната лидерка призова сънародниците си на покажат, че "никой няма да работи за режима" на Лукашенко. Стачката в държавните предприятия е средство за икономически натиск. А тази в частния сектор е знак за солидарност от всички и е също толкова важна, посочи тя.

38-годишната Тихановска, която е в изгнание в Литва, постави този месец ултиматум на Лукашенко и му даде срок до вчера да се оттегли, като каза, че в противен случай ще призове за обща стачка.

Тихановска призова сънародниците си си да блокират пътища, да затворят работните си места, да не използват държавни магазини и служби и да изтеглят всички пари от банковите си сметки, съобщи Ройтерс.

Опозиционните медии публикуваха тази сутрин в социалните мрежи видеоклипове, на които се виждат десетки младежи, събрали се пред университети или участващи в седящи стачки.

Независимият сайт Tut.By публикува кадри с работници, които са спрели работа или провеждат акции на солидарност в най-малко четири големи държавни заводи, предаде АФП.

Трудно е да се каже докъде ще стигнат хората, поради големия натиск на властите, каза за АФП Александър Ярошук - председател на беларуската конфедерация на демократичните профсъюзи, като уточни, че не е призовавал към стачка.

Част от нашите служители се присъединиха към стачката, подчерта 54-годишната Наталия Безрукова, която стачкува в държавна строителна фирма, интервюирана от АФП в центъра на Минск.

Този път в шествието на пенсионерите имаше и млади хора. Част от тях са студенти, които пред това проведоха протестни акции до сградите на юридическия и на химическия факултет на Беларуския държавен университет.

Много кафенета, магазини и ресторанти в центъра на Минск са затворени, предаде Ройтерс

По-късно служители на правоохранителните органи започнаха да задържат участници в различни неразрешени акции на протест в рамките на "народния ултиматум", поставен от опозицията, предаде ТАСС, като се позова на говорител на властите. Говорителят не уточни броя на арестуваните.

Беларуски правозащитници съобщават за 120 задържани при различни акции в цялата страна, най-много от които, над 100 - в Минск.

Беларуската опозиция настоява за оставката на 66-годишния Лукашенко, който е на власт от 1994 г., след произвеждането на президентски избори на 9 август, смятани за фалшифицирани.

Оттогава протестното движение е под постоянния натиск на властите.

Вчера нова демонстрация събра над 100 000 души в столицата Минск. Арестувани бяха общо 523 протестиращи по време на акции в цялата страна, според вътрешното министерство.

Работата по разширяването на списъка на ЕС със санкции срещу Беларус продължава. Това заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност в отговор на въпрос дали скоро ще се изпълнят намеренията в списъка да бъде включен Александър Лукашенко.

Продължава работата, в Съвета на ЕС се обсъжда втората част от санкциите. Ще работим до постигане на съгласие по втория списък, допълни говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във