Банкеръ Daily

Свят

Тихановска иска от ЕС гаранции за безопасно връщане в Беларус

Бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска прикани международните организации да й осигурят гаранции за безопасно връщане в родината. Това се казва в съобщение, качено днес в нейната страница в месинджъра Телеграм след вчерашна среща на опозиционерката с посланици от ЕС в ОССЕ.

"Заедно с международната общност бих желала да намеря възможности за безопасно връщане в Беларус. Доколкото срещу мен са образувани две криминални дела с междудържавно издирване, това трябва да са специални гаранции", посочва Тихановска.

На 16 октомври 2020 г. Беларус обяви Тихановска за международно издирване за призиви към действия, насочени към подронване на националната сигурност. През декември главната прокуратура в страната образува срещу други опозиционери криминално дело за създаване на екстремистко формирование. Междувременно в Беларус продължават масови протести срещу обявената победа на държавния глава Александър Лукашенко в президентските избори през август, непризната от опозицията и Запада, напомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във